Ukrainakriget "biljonbonus" för ryska oljekassan

Av:  Henrik Samuelsson/TT

Anton Siluanov. Bild från ett G20-möte i Rom förra året.
Anton Siluanov. Bild från ett G20-möte i Rom förra året.

Ryssland väntas få in ”upp till en biljon rubel” ytterligare i olje- och gas-intäkter i år jämfört med tidigare prognoser, säger finansminister Anton Siluanov. Mångmiljardökningen beror till stor del på landets anfallskrig mot Ukraina, som tryckt upp priserna på fossila bränslen.

– Vi väntar oss upp till en biljon rubel (150 miljarder kronor) i extra olje- och gasintäkter, enligt den prognos vi nu gjort, säger Siluanov i ett tal som statlig rysk tv visar delar av.

Ökningen kommer alltså sig av att världen trots kriget fortsätter köpa ryska råvaror. Samtidigt har Ryssland nya utgifter med anledning av det blodiga kriget, så det finns ingen möjlighet att lägga undan något av denna ”biljonbonus”, inskärper Siluanov.

– Vad gäller pengarna till ”specialoperationen” så krävs oerhörda resurser.

I Ryssland är det förbjudet att kalla kriget något annat än ”en specialoperation”.

Hånar Europa

Utöver direkta krigsutgifter vill ryska regeringen stödja landets pensionärer med större utbetalningar, och även sjösätta allmänna stödpaket till ekonomin.

Västvärlden har infört en lång rad straffåtgärder mot Ryssland på grund av kriget. Men EU-länder tycker sig än så länge vara för beroende av olja och gas för att stoppa den handeln. Även länder som Indien rapporteras fortsätta handla Rysslands fossila bränslen som vanligt.

President Vladimir Putin har hånat Europas ”kaotiska åtgärder” just för att de kan leda till ökande intäkter för Ryssland.

Lyckades betala

Samtidigt får sanktionerna ändå svåra konsekvenser för Rysslands möjligheter till internationella affärer. Ett tillstånd som USA haft för Ryssland att via amerikanska banker göra skuldavbetalningar i utländska valutor löpte ut i torsdags, och myndigheterna i Washington gjorde klart att det inte kommer att förnyas.

Därmed ökar risken att Ryssland i sommar gör ett slags unik konkurs – ett finansiellt haveri som inte beror på att landet har slut på pengar, utan av att det saknar möjligheter att föra över medlen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Å andra sidan lyckades Ryssland göra två obligationsavbetalningar på fredagen, trots att USA:s tillstånd löpt ut, uppger Siluanov enligt Reuters. Nästa större avbetalningar är i slutet av juni, och Ryssland säger sig nu arbeta på vilka metoder som kan användas för att göra dem.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu