Bageriet går i konkurs efter 108 år

Inflationen satte stopp för bageriet: ”Bröt ihop”

GRÄSTORP. För bara ett par veckor sedan gick ugnarna varma och lastpallarna var fulla av bakverk redo att köras ut till de många kunderna runt om i Västra Götaland.

Men när Aftonbladet besöker Gerdas bröd i Grästorp stiger vi in i ett spökbageri.

– Vi är ett praktexempel på hur inflationen slår mot små och medelstora företag, säger Mikael Svensson, bagare och före detta vd på bageriet.

Bottenvåningen på hyreshuset från 40-talet är nedsläckt, hundratals tomma plåtar står på vagnar över hela lokalen, här och var ligger gamla degar som stelnat och övergetts.

– Det känns väldigt annorlunda att komma hit och se att det är helt tomt. Vi har haft produktion här sex dagar i veckan, året om. Nu finns inget kvar, det är jättekonstigt, säger Mikael Svensson.

Han beskriver konkursen som abrupt. Många av de anställda hade svårt att förstå varför Gerdas skulle bli tvungna att lägga ned. De hade ju så många kunder och så mycket att göra, och det pratades om att nyanställa för att klara den växande arbetsbelastningen.

– Jag kallade personalen till ett möte och sa att tyvärr är företaget satt i konkurs, jag har själv åkt till tingsrätten i Skövde. En del blev väldigt besvikna och ledsna, vissa bröt nästan ihop.

”Alla varor har gått upp akut”

Vid konkursen hade Gerdas 17 heltidsanställda och omsatte 400 000 kronor i veckan. Företaget hade inte tappat i försäljning och lönekostnaderna hade inte ökat mer än de gängse två procenten om året.

 Mikael Svensson, bagare och före detta vd på Gerdas bröd.
Mikael Svensson, bagare och före detta vd på Gerdas bröd.

Den havererade ekonomin orsakades av yttre faktorer, enligt Mikael Svensson.

– Det är priserna. Det har drabbat alla möjliga bakvaror. Jäst, spannmål, margarin och oljor. Vanligtvis går vissa produkter upp samtidigt som andra går ned. Men nu har alla varor gått upp akut.

Han fortsätter:

– Våra ugnar har gått för fullt året runt. En vanlig villa gör slut på 25 000 kWh om året, vi gör av med 560 000 kWh om året. Vi betalade 43 öre per kWh förra sommaren och nu betalade vi sju kronor när det var som värst, så du kan ju föreställa dig.

Även de höjda drivmedelspriserna har slagit mot Gerdas i form av dyrare transporter.

– Sedan december har vi gått back 140 000 kronor i månaden bara på el och drivmedel. Sen på våren slog råvarupriserna till. Aldrig under mina 30 år i branschen har jag sett något liknande.

Var på obestånd

Redan 2021 var dock Gerdas på obestånd, enligt boksluten.

– Vi hade ett obestånd på 1 000 kronor. Det var inte illa alls.

Det framgår att ni har en soliditet på - 39,28 procent, hur stod det egentligen till med er ekonomi?

– Det är en dålig marginal på bröd i vanliga fall. Men det hade inte varit några problem för oss att överleva om det inte hade varit för prisökningarna. Vi hade ett väldigt stort kundunderlag. Vi var inte i någon akut situation.

Numera ekar omklädningsrummet på Gerdas bageri tomt.
Numera ekar omklädningsrummet på Gerdas bageri tomt.

108 år gammalt

Konkursen markerar slutet på en era i Grästorp.

I decennier har bageriet i hyreskåken varit ett väldoftande hjärta i bygden som dygnet runt har gräddat bröd, bullar och bakelser. Först i form av Vingbröd som startade 1962. 2011 tog Gerdas bröd AB över, ett bageri som funnits sedan 1914 i olika lokaler runt om i Västra Götaland.

De senaste åren har Gerdas inte haft butik eller servering utan har varit en mindre industri som har försett kunder i Västsverige med färskt bröd.

Men nu är det över.

Klarat många prövningar

På kontoret på ovanvåningen sitter administratören Helen Sundvall och avslutar det sista arbetet. Det var hennes föräldrar som startade Vingbröd på 60-talet och hon har själv jobbat på företaget i 40 år.

– Jag är i princip född här. Jag började jobba i bageriet när jag var ung, sedan blev det kontoret. Jag har jobbat med mina bröder, men det har gått bra.

 Helen Sundvall gör det sista administrativa innan hon lämnar bageriet efter 40 år.
Helen Sundvall gör det sista administrativa innan hon lämnar bageriet efter 40 år.

Helen Sundvall berättar om hur företaget har sett både toppar och dalar. Stora aktörer har inneburit tuff konkurrens. När livsmedelskedjorna började bygga egna bagerier såg de en dipp. Coronapandemin tvingade dem att permittera delar av personalstyrkan. Men i vått och torrt har bageriet ändå stått där.

Trots det är Helen Sundvall inte sentimental.

– Det kanske inte har gått in än. När man går ut härifrån sista gången, då kommer det kanske att kännas. 

”Det är slitet här”

Mikael och Helen delar några av sina sista kaffekoppar i fikarummet och konstaterar att det hade behövts omfattande renoveringar om verksamheten skulle ha fortsatt.

– Dafgårds i Källby är extremt stora. Där är det nytt och allt är i rostfritt stål. Här nere har vi målade maskiner från 80- och 90-talen, säger Mikael.

Slutfikat på Gerdas bröd i Grästorp.
Slutfikat på Gerdas bröd i Grästorp.

Fikarummet är försett med brunt, stormönstrat plastgolv, platsbyggda garderobsdörrar i teak och en vit spis med klassiska gjutjärnsplattor.

– Det är slitet här, det har sett likadant ut så länge man kan minnas.

Nu väntar deltidsjobb på Ica för Helens del. Mikael ska arbeta heltid som bagare på ett konditori grannkommunen.

Båda ser trots konkursen på framtiden med tillförsikt. De är av uppfattningen att tiden har sin gång och nu hade turen kommit till Gerdas att drabbas av den oundvikliga nådastöten.

– Inget kan vara för evigt, säger Helen.

Den här artikeln har uppdaterats.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu