Småföretagaren Tomas: Krispaketen räcker inte

”Tar sömntabletter och antidepressiva för att orka”

Småföretagare med enskild firma vinner minst på regeringens krispaket, visar en ny analys.

– Jag är inte förvånad, så är det hela tiden. De större företagen klarar sig alltid, säger egenföretagaren Tomas Lindell, 55.

De senaste två åren hade Tomas Lindells dekorföretag börjat ta fart på riktigt. Beställningarna på film- och teaterdekor ramlade in, intäkterna ökade och han hade precis fått tillgång till en större lokal.

Men sedan kom coronaviruset och veckan efter att regeringen förbjudit folksamlingar på över 500 personer föll de första två jobben av.

– Sedan dess har det bara fortsatt. Jag har tappat jobb för ungefär 400 000 kronor, säger Tomas Lindell.

Nu står han med fasta kostnader som måste betalas, hyra på den nya lokalen och inte en enda bokning kvar i företaget som han under 30 år utvecklat till sitt livsverk.

– Jag kan knappt skilja på företaget och mig som person längre. Vad kommer hända om jag förlorar det? Då har jag ingenting kvar.

För att klara tillvaron har han börjat ta både sömntabletter och antidepressiva. Han berättar om liknande förtag som också går på knäna, andra som gått i konkurs.

– Vi är många småföretagare som kommer att må dåligt under och efter den här perioden. Jag klarar mig ett tag till eftersom jag har en buffert, men det är inte alla som har, säger han.

Tomas Lindell har förlorat jobb för ungefär 400000 kronor till följd av coronakrisen.
Tomas Lindell har förlorat jobb för ungefär 400000 kronor till följd av coronakrisen.

För att hjälpa företag har regeringen satt in flera coronakrispaket för ekonomin, som bland annat innehåller sänkta arbetsgivaravgifter, rabatt för hyreskostnader och vissa skattelättnader.

Men hur faller regeringens krispaket ut i kronor för småföretagen? Swedbank och sparbankerna har analyserat situationen för tre exempelföretag; en frisör, en mindre restaurang och en mindre mekanisk verkstad.

– Analysen visar att krisstödet främst gynnar de lite större företagen. För företagarna som driver enskild firma blir de positiva effekterna mycket små, säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank.

”Allvarlig situation”

Kennemar ger några exempel från analysen:

  • För en frisör som omsätter 650 000 kronor och som för helåret bedöms tappa 15-20 procent av sin omsättning betyder regeringens stödpaket cirka 2 000 kronor mer i månaden i lön efter skatt.
  • För en restaurang med tio anställda som omsätter 10 miljoner kronor och bedöms tappa 20 procent av omsättningen under 2020 är regeringens stödpaket värt drygt 1 miljon kronor, motsvarande 11 procent av omsättningen.
  • För en mekanisk verkstad med 40 anställda och som bedöms tappa 20 procent av omsättningen på 90 miljoner kronor är regeringens stödpaket värt fem miljoner kronor vilket motsvarar knappt sex procent av omsättningen.

– Det är alltså lätt att förstå om småföretagare som driver enskild firma känner sig bortglömda, säger han.

Jörgen Kennemar.
Jörgen Kennemar.

I Sverige finns nästan 900 000 företagare med enskild firma – företag som i och med krisen kan sluta i i konkurs.

– Vi har redan sett att konkurserna ökar kraftigt, och risken finns att småföretagen slås undan helt, säger Jörgen Kennemar och forstätter:

– Det gör att situationen är allvarlig, varje enskild firma innebär ett arbetstillfälle som nu riskerar att gå förlorat.

Råd till småföretagare

Hans främsta råd till de småföretag som befinner sig i den svåra ekonomiska situationen är att först och främst ta reda på vad just ditt företag har rätt till: Hyressänkningar, korttidspermittering och slopad arbetsgivaravgift.

– Ta vara på alla typer av åtgärder som du kan utnyttja. Man har ju också möjlighet att försöka ta ett lån för att rädda företaget, men det är kanske inte den bästa åtgärden eftersom det måste betalas tillbaka.

Här får du fler tips på hur du hanterar krisen som egenföretagare.

Efter att finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare tagit del av Swedbank och Sparbankernas analys kommenterar de att bankerna utelämnat flera åtgärder som hjälper småföretagare, inte minst den ökande möjligheten att göra avsättningar i periodiseringsfond.

”Det är bra att regeringens åtgärder utvärderas av oberoende aktörer men det blir svårt att kommentera synpunkter som bygger på ofullständiga beräkningar”, skriver pressekreterare Mirjam Kontio.

Här hittar du listan på samtliga regeringens åtgärder för ekonomin.

Beräkningarna inkluderar inte eventuella anstånd av skatter eller ökad avsättning till periodiseringsfond.
Beräkningarna inkluderar inte eventuella anstånd av skatter eller ökad avsättning till periodiseringsfond.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu