Tallink Silja börjar kryssa till Visby

Av:  TT

Tallink Silja prövar nya vägar och börjar erbjuda kryssningar till Gotland i juli. Arkivbild.
Tallink Silja prövar nya vägar och börjar erbjuda kryssningar till Gotland i juli. Arkivbild.

Taxfree-kryssning till Gotland? Rederibolaget Tallink Silja öppnar en ny rutt och börjar köra till Visby – via Mariehamn.

– Vi ser att det finns ett extremt sug efter att resa, säger Erika Janson, kommunikationsansvarig på Tallink Silja.

Färjetrafiken mellan Finland och Sverige tvingades minskades drastiskt när reserestriktioner infördes på grund av coronapandemin. När Finland i ett första steg öppnar gränser mot ett flertal grannländer är inte Sverige med.

Läget har fått Tallink Silja att se sig om efter nya vägar för att få i gång verksamheten. Nu börjar bolaget konkurrera om Gotlandsresenärerna. Under juli trafikerar Tallink Silja sträckan Stockholm-Visby, via Mariehamn.

Viking Line erbjuder sedan tidigare Visby-kryssningar vid fyra tillfällen i juli och augusti.

– Nu testar vi det här. Vi ser att det finns ett extremt sug efter att resa men man vill inte åka långväga och Visby är ett av Sveriges mest älskade resmål. säger Erika Janson.

Nya rutiner

Upplägget är en "typisk" kryssning. Färjan lämnar Stockholm på eftermiddagen, anländer i Mariehamn vid midnatt och är framme i Visby på morgonen efter, för en dags stopp på Gotland. Stoppet i Mariehamn görs för att erbjuda taxfree-shopping.

Men samtidigt är det en hel del saker som är annorlunda mot hur det brukar vara – färre passagerare än vanligt får komma ombord och många säkerhetsrutiner har införts bland annat vid ombord- och avstigning. Regelbundna utrop ska påminna resenärer om att tvätta händerna och hålla avstånd.

– Vi kommer att ta max 1 000 personer ombord, i vanliga fall kan det vara upp till 2 500 personer. Det är för att säkerställa att det ska finnas gott om utrymme och möjlighet till social distans, säger Erika Janson.

Priset för en hytt för fyra personer kommer att ligga på 1 970 kronor. Och den som vill ta med bilen ombord får betala ytterligare 280 kronor. Dock är det inte möjligt att köra av bilen i Visby. Till att börja med erbjuds kryssningar några specifika dagar.

– Sedan får vi se vad efterfrågan är, säger Erika Janson.

Sug efter resor

För Tallink Silja är Gotlandsresorna ett sätt att försöka rädda en del av sommarens intäkter. I dagsläget trafikerar Tallink Silja sträckan Stockholm-Åbo med två fartyg, främst för frakt, men också för nyttoresenärer, jobbpendling.

– Ett fartyg som går är bättre än ett som står stilla. Hittills är vår smala lycka att vi har mycket fraktkapacitet och har fått en del hjälp från finska och estniska regeringarna att köra samhällsnyttiga varor, säger Erika Janson.

För Gotland är det ett positivt besked att fler turister kan resa till ön i sommar, enligt Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.

– Det är ett positivt besked för Gotland och det visar att saker och ting så smått börjar komma i gång igen. Vi förutsätter att alla som reser hit följer de restriktioner som finns och det tror vi ju också att Tallink Silja gör, säger Frida Ganshed.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu