Så mycket skulder har svenskarna

Det är inte bara de enskilda låntagarna som har ett stort ansvar för att skuldberget inte ska öka utan även kreditupplysningsföretag, menar experter.
Det är inte bara de enskilda låntagarna som har ett stort ansvar för att skuldberget inte ska öka utan även kreditupplysningsföretag, menar experter.

Svenskarna har skulder på 66 miljarder hos Kronofogden.
Värst är det i storstadsregionerna.
– Det är alltid en tragedi för den personen som hamnar hos Kronofogden, för det innebär stora konsekvenser, säger Harald Stjerna, delägare till kreditupplysningsföretaget Syna.

8 000 kronor, så mycket har den genomsnittlige svensken i skulder hos Kronofogden. Var tionde svensk har någon gång tagit ett kreditlån för att ha råd med semesterlyxen, enligt Aftonbladet/Inizio.

Totalt har invånarna över 66 miljarder i skulder, visar en ny sammanställning som kreditupplysningsföretaget Syna har gjort.

Är mest skuldsatta

– Det är alltid en tragedi för den personen som hamnar i en skuldfälla och hos Kronofogden, för det innebär stora konsekvenser. Det är också så att den som inte har fått betalt har en stor kostnad för att den här personen inte har kunnat eller velat betala. För ett litet företag kan det givetvis få stora konsekvenser om kunder inte betalar, säger Harald Stjerna, delägare till Syna.

Allra flest skulder har de som bor i storstadsregionerna. I Stockholms län har invånarna skulderna på över 16 miljarder och i Västra Götaland elva miljarder.

– Dels kan man tänka sig att det hänger ihop med att boendekostnaderna är högre och dels med åldersfördelningen. Mindre orter på landsbygden har ofta en äldre befolkning som inte heller är lika skuldsatt som yngre människor, säger Harald Stjerna.

”Jättemånga betalningsanmärkningar”

Han säger också att ett fåtal personer har höga skulder som gör att snittet höjs.

En sådan grupp som kreditupplysningsföretaget ofta kommer i kontakt med är bilmålvakter. Det är personer som registreras som ägare till ett fordon i stället för fordonets riktige ägare.

Genom att använda en bilmålvakt slipper personen betalningsansvar för skatter och avgifter, eftersom bilmålvakten är betalningsskyldig.

– Bilmålvakterna är extrema. De har satt det i system att fortsätta skuldsätta sig. Då ser vi att de här personerna har skulder och jättemånga betalningsanmärkningar, men fortsätter att skuldsätta sig systematiskt, säger Harald Stjerna.

Vanligaste skulderna

Skatteskulderna är de största hos Kronofogden. De vanligaste skulderna till staten är obetalda tv- och fordonsavgifter och återbetalning av studiestöd, enligt Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Det handlar också om alltifrån banklån till andra obetalda räkningar.

För att minska skuldberget och undvika att fler hamnar hos Kronofogden menar Johan Krantz att det är viktigt att nå ut med information till både unga och äldre om privatekonomi och skulder.

– Jag tror att man kan jobba mycket med sådana åtgärder. Sedan är det viktigt att att fortsätta ha en bra kreditupplysning på den kreditmarknad som vi har nu, så att man inte bara lånar ut pengar till folk som fortsätter att skuldsätta sig, säger han.

”Är oroväckande”

Men du som låntagare har det största ansvaret.

– I grunden måste du alltid vara försiktig med att skuldsätta dig och bara begreppet konsumtionslån är oroväckande. Till konsumtion ska du inte låna pengar, utan du ska låna pengar till saker som har ett större och mer bestående värde, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Om du ändå tar ett konsumtionslån är det viktigt att se över vilka villkor som gäller och fundera över om du faktiskt kommer att kunna betala tillbaka pengarna.

– Du måste känna dig trygg med din återbetalningsförmåga och att du kan betala tillbaka. Det gäller att du vet varför du kommer att ha pengar sedan om du inte har det nu, säger Jens Magnusson.

Privatekonomen tipsar: Så kommer du ur skuldträsket

  • Spara och undvik att låna till konsumtion – låna i stället till investeringar som du vet har ett större värde som håller länge
  • Undvik sms-lån
  • Tar du ett blancolån, ett privatlån utan någon säkerhet, se till att betala tillbaka när du ska och kom ihåg att ett sådant lån oftast blir dyrare än till exempel ett bolån
  • Om du lånar – fundera över vilka villkor du får
  • Ta hänsyn till din återbetalningsförmåga – kommer du att kunna betala tillbaka sedan?
  • Drar du på dig skulder, prioritera dina skulder och gör en budget – vilka andra saker måste du dra in på för att kunna betala tillbaka skulderna?
  • Ta kontakt med de företag som du har skulder till och kom överens om en avbetalningsplan – det är betydligt bättre och billigare än att skulderna hamnar hos Kronofogden
  • Ta hjälp av din kommuns budget- och skuldrådgivning
  • Ser läget mörkt ut kan du ansöka om skuldsanering, men då är det viktigt att vara medveten om att det är höga krav och att du förbinder dig att leva på existensminimum under en viss tid
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu