Så löser du pengapaniken dagen före lön

Bästa tipsen om plånboken är tom

Av: 

Gustaf Tronarp

Sparande

Tomt på kontot när det närmar sig lön, den här månaden också?

Det finns en rad saker du kan göra för att lösa situationen - men ett visst kort ska du undvika till varje pris.

– Det är ett big no-no, säger sparekonomen Shoka Åhrman.

Ser du fram mot löningen? Det är du inte ensam om...
Ser du fram mot löningen? Det är du inte ensam om...

För många är det bara timmar kvar innan de efterlängtade löneslantarna rullar in på kontot. Men om din plånbok är tom kan den korta tiden kännas synnerligen lång. Extra besvärligt blir det ju såklart om du planerat in en utelunch, eller en middag på stan.

– Regel nummer ett är: Ta inte fram kreditkortet. Är pengarna slut måste du inse att du inte har råd att köpa ett nytt linne eller äta lunch på restaurang, säger Shoka Åhrman, sparekonom på försäkrings- och pensionsbolaget SPP.

Undvik att handla på kredit

För att lösa situationen rekommenderar hon kylskåpsrensning, klädbyten med kompisar eller en titt långt in i garderoben.

– Oavsett vilken tid i månaden det är så kan vi alla spara mycket pengar genom att använda sådant vi redan har eller låna ett plagg av en vän.

Är det alltid fel att köpa saker med kreditkort?

– Nej, det kan finnas försäkringar och andra skydd som kommer med ett kreditköp. Det är heller inte ovanligt att par köper maten på kredit för att sedan kunna dela på kostnaden.

– Men det gäller att ha koll på sina utgifter och se till att man kan betala fakturan i tid. Annars är det lätt att hamna i en negativ spiral som kan resultera i stora skulder.

Lösningen: Planera framåt

Enligt Shoka Åhrman är det klokt att se det tomma kontot som en varningssignal.

– Det är ingen överraskning att lönen kommer i slutet av månaden. Det är heller inte någon överraskning att det går åt mycket pengar kring jul och nyår, säger hon.

– Men ändå är det väldigt många som har svårt att få pengarna att räcka. Mycket av den problematiken kan lösas med en budget och en mer långsiktig planering.

ANNONS EXTERN LÄNK

Ta makten över ditt sparande - Spara smartare bli kund på 3 min.

Nordnet

Ta det försiktigt med kreditkortet mot slutet av månaden, varnar sparekonom Shoka Åhrman: ”Det är lätt att hamna i en negativ spiral”

Bästa tipsen om kontot är tomt

Låt bli kreditkortet: Det är lätt att det blir en vana att handla på kredit om pengarna är slut. I förlängningen riskerar det att leda till att skulderna växer.

Skippa utematen: Inse att du inte har råd att äta på restaurang. Rensa kylen i stället och bjud hem kompisarna på knytkalas.

Låna kläder eller ta en djupdykning i garderoben: Du kan bli piffig och fin till helgen utan att behöva köpa nytt.

Sälj sådant du inte använder: Ett snabbt sätt att få in pengar är att annonsera ut prylar du inte har användning för.

Ändra ditt pengabeteende: Ett tomt konto är en varningssignal. För att undvika en upprepning är det klokt att gå igenom fasta kostnader, upprätta en budget och kapa onödiga utgifter.

 

Källa: Shoka Åhrman, SPP

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan rysarvalet i USA slå mot din plånbok

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Privatekonomi

SPP