Socialstyrelsen: Därför räknas Swish-lån som inkomst

Av: 

Gustaf Tronarp

Socialpolitik

Allt som finns på kontot tas med i beräkningen när socialtjänsten avgör om en person har rätt till ekonomiskt bistånd.

Därför kan även lånade pengar leda till avslag.

– I första hand ska man lösa sin situation på egen hand, säger Petra Bergendahl, jurist på Socialstyrelsen.

Swish-lån räknas som inkomst när ansökningar om ekonomiskt bistånd handläggs.
Swish-lån räknas som inkomst när ansökningar om ekonomiskt bistånd handläggs.

Ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag, ska gå till personer i akut nöd. För att pengar ska betalas ut måste alla andra inkomstmöjligheter vara uttömda.

I beslutsprocessen nagelfars hela den sökandes privatekonomi. Alla medel som finns på bankkonton ingår i bedömningen – även om det rör sig om lån.

Räknar allt

Det är av den anledningen som 43-åriga Maja nekats stöd.

– Det är omöjligt för oss att ta reda på varifrån pengar kommer. Allt som den sökande kan förfoga över räknas, oavsett om det är lån eller gåvor eller annat, säger en enhetschef på socialtjänsten i den kommun där Maja är skriven.

– Men vi gör såklart prövningar utifrån de omständigheter som gäller i varje enskilt fall. Om man är missnöjd med vårt beslut kan man överklaga till förvaltningsrätten.

”Måste redovisa alla tillgångar”

Socialstyrelsen stödjer kommunernas arbete med ekonomiskt bistånd. Petra Bergendahl, jurist på myndighetens rättsavdelning, betonar att det vilar ett stort ansvar på den enskilda individen.

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet, men generellt gäller att var och en är ansvarig för sin egen försörjning. Om man har fått lån förväntas man i första hand lösa det med exempelvis avbetalningsplaner, säger hon.

Det spelar ingen roll om lånet kommer som en Swish-överföring eller som en femhundring i handen. Men det digitala alternativet är lättare för socialtjänsten att upptäcka.

– En ansökan kan avslås om kommunen anser att man inte fått in ett tillräckligt bra underlag, säger Petra Bergendahl.

Det är inte överföringssättet i sig som ställt till det för Maja. Socialtjänsten gör en översyn av hela ekonomin, och tar med alla medel som finns på bankkonton i beräkningarna.

Fakta: Det här gäller för att få försörjningsstöd

  • Det är kommunerna som ansvarar för ekonomiskt bistånd, där försörjningsstödet ingår. Tidigare användes termen ”socialbidrag”, som fortfarande förekommer i dagligt tal
  • Grundregeln är att alla vuxna i Sverige är ansvariga för sin egen försörjning. Gifta eller sammanboende är skyldiga att hjälpas åt med att klara uppehället. Föräldrar ansvarar för barn under 18 år
  • För att du ska ha rätt till ekonomiskt bistånd måste alla andra inkomstmöjligheter vara uttömda. Här avses bland annat sjuk- och arbetslöshetsersättning. Du kan även tvingas sälja ägodelar innan bidrag kan bli aktuellt.
  • Ersättning som du får från exempelvis CSN eller Försäkringskassan räknas som inkomst, och påverkar din rätt till stöd. Detsamma gäller lån eller gåvor via Swish.

 

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Maja tog emot lån via Swish – nekas socialbidrag

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialpolitik

Arbetslöshet

A-kassa

Swish