Vi tipsar: Så vårstädar du din privatekonomi

Publicerad 2024-04-16

Artikeln innehåller annonslänkar

Våren är här! Med den kommer ofta en önskan om att rensa, städa och fräscha upp hemma.

Och vad passar då bättre än att även vårstäda sin ekonomi?

Scrolla ner för att se våra bästa tips på hur du styr upp din privatekonomi i år.

Ut med vinterkläderna, skrubba golvet – och se till att du sparar med hög sparränta! Vårmånaderna med solen som kikar fram är för många ett tecken att blåsa nytt liv i sitt hem, så varför inte se över din ekonomi i samma vända?

Nedan har vi samlat några punkter som du bör ta några minuter att se över. En liten ansträngning från dig kan blåsa nytt liv i din ekonomi.

Elavtalet

Historiskt har elpriserna sjunkit i takt med att det blir varmare och ljusare ute. Det är då lätt att glömma hur dyr elen faktiskt kan bli när kylan och mörkret kommer tillbaka.

Det kan istället vara klokt att ta sig en kik på sitt elavtal när priset är som lägst och binda det. På så sätt slipper du chockerande höga elkostnader om priserna rusar under höst och vinter.

ANNONS

Sparkonto med hög ränta

Låter du, likt många andra, dina sparpengar skvalpa kvar på lönekontot som ofta har låg, eller ingen, sparränta? Då går du miste om pengar helt i onödan!

Många banker, både storbanker och uppstickare, erbjuder hög sparränta om du placerar pengarna hos banken. En vanlig missuppfattning är att du måste binda dig hos banken och inte ha tillgång till pengarna under en tid för att få hög ränta, men det stämmer inte.

Det är lättare än du tror att flytta pengarna till ett konto med hög ränta. Sätt undan några minuter och jämför olika bankers sparränta och villkor – du kommer tacka dig själv senare!

Bolån med bättre villkor

De tuffa ekonomiska tiderna börjar äntligen ljusna och allt fler banker börjar sänka sina bolåneräntor, både obundna och bundna varianter. Och då bolånet handlar om såpass stora summor kan en liten procentuell sänkning spara dig tusenlappar varje månad.

Därför är det klokt att med jämna mellanrum jämföra olika banker och se om du kan få ett bättre villkor och en bättre ränta någon annanstans.

Vill du inte byta bank (trots att det nuförtiden går relativt snabbt och smidigt!) bör du kika över om du kan få bättre villkor hos din nuvarande bank. Har du kanske fått en löneökning eller har du installerat solceller på taket? Då kan din bank kanske vara beredd att erbjuda dig bättre villkor.

Så ta en runda och se om din bank vill ge dig bättre villkor. Annars bör du överväga att flytta ditt lån till en aktör som ger dig en bättre deal – du kommer tjäna på det!

ANNONS

Dyra och oanvända tjänster

Du har säkert hört det förut, men det är värt att nämna igen: Se över dina streamingtjänster! Många företag erbjuder en gratis provperiod som sedan går över till en betalversion, och hur många av oss har inte någon gång glömt avsluta abonnemanget efter provperioden?

Även om du inte glömt att avsluta en gratisperiod sitter du garanterat på streamingtjänster som inte används nog mycket för att det ska vara värt att betala hundratals kronor för den varje månad. Ponera att en tjänst kostar 129 kronor varje månad. Det blir 1548 kronor varje år som du egentligen hade kunnat spara eller lägga på någonting annat. Sitter du dessutom på flertalet såna tjänster blir det väldigt mycket pengar varje år.

Så samla hushållet och se över vilka tjänster ni faktiskt använder och vill ha kvar.

Publisert: