Mäklare säkrar upp budgivning med bank-id

avJosefin Westin

1 av 2 | Foto: Johner/ Aftonbladet
Nu kan dina bud säkras genom att alla legitimerar sig med bank-id.

Nu ställer allt fler mäklare högre krav på budgivarna.
För att få lägga bud måste man legitimera sig med bank-id.
– Vi vill få bort alla oseriösa personer, säger Viktor Henriksson, marknadschef på Skandiamäklarna.

Tekniken har varit på gång under ett drygt år men nu är den här. Möjligheten för mäklare att ha budgivningar med hjälp av bank-id.

– Vi hade själva erfarenhet av hur bostadsmarknadens spekulanter köpte och sålde bostäder. Vi insåg att det fanns ett behov av säkrare budgivningar. Det har varit mycket skriverier om manipulerade budgivare, säger Magnus Ballchand, vd på bolaget Tryggabud, som ligger bakom systemet.

”Nästan alla har bank-id”

Har man skrivit upp sig som intresserad av en bostad som är ute till försäljning kommer man på samma sätt som tidigare få ett sms med information om senaste bud. För att kontra och lägga ett högre bud klickar man bara vidare på en länk och får sedan lägga sitt bud med hjälp av sitt bank-id.

– Det är en trygghetsstämpel, säger Magnus Ballchand.

I mars i år hade 7,3 miljoner personer bank-id.

Har man inte bank-id eller av någon anledning inte vill använda det ska det även fortsättningsvis gå att ge bud genom att ringa mäklaren. Förutsatt att man kan legitimera sig på andra sätt.

– Men det är väldigt smidigt att det är bank-id. Nästan alla har det och använder det redan till andra applikationer, säger Viktor Henriksson, marknadschef på Skandiamäklarna.

”Kommer bli vedertaget”

Tryggabuds system lanseras i början av sommaren hos en rad mäklare över hela landet, däribland Skandiamäklarna. De som också hakar på är Mäklarringen, Winderlöv&Co, Brokr och Axelssons fastighetsbyrå.

– Det här är ett sätt att visa att vi är extremt seriösa med att verifiera budgivare. Alla ska vara trygga med att budgivningen går rätt till väga och att legitimera sig är ett bra steg för hela branschen, säger Viktor Henriksson.

Ett liknande system med bank-id har redan smygit ut på marknaden. Fastighetsbyrån, som i stället valt att själv ta fram ett liknande system, blev först ut med att testköra tekniken i Luleå, Skövde, Varberg, västra Göteborg och Vasastan i Stockholm under början av året.

– Folk vill känna att den man budar emot är relevant och att det finns substans. Vi ville komma åt att folk fuskar, budar lättvindigt eller inte uppger klart vem man är. Det här är ett sätt att i praktiken göra någonting åt det, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Nu kör Fastighetsbyrån med bank-id på alla kontor i hela Sverige. Valet ligger dock på varje mäklare och säljare.

Skandiamäklarna tror att vi snart får se det här hos varje mäklare.

– När stora aktörer drar igång brukar resten hacka på. Jag tror att det kommer bli vedertaget, säger Henriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM