Mäklare säkrar upp budgivning med bank-id

1 av 2 | Foto: Johner/ Aftonbladet
Nu kan dina bud säkras genom att alla legitimerar sig med bank-id.
MIN EKONOMI

Nu ställer allt fler mäklare högre krav på budgivarna.
För att få lägga bud måste man legitimera sig med bank-id.
– Vi vill få bort alla oseriösa personer, säger Viktor Henriksson, marknadschef på Skandiamäklarna.

Tekniken har varit på gång under ett drygt år men nu är den här. Möjligheten för mäklare att ha budgivningar med hjälp av bank-id.

– Vi hade själva erfarenhet av hur bostadsmarknadens spekulanter köpte och sålde bostäder. Vi insåg att det fanns ett behov av säkrare budgivningar. Det har varit mycket skriverier om manipulerade budgivare, säger Magnus Ballchand, vd på bolaget Tryggabud, som ligger bakom systemet.

”Nästan alla har bank-id”

Har man skrivit upp sig som intresserad av en bostad som är ute till försäljning kommer man på samma sätt som tidigare få ett sms med information om senaste bud. För att kontra och lägga ett högre bud klickar man bara vidare på en länk och får sedan lägga sitt bud med hjälp av sitt bank-id.

– Det är en trygghetsstämpel, säger Magnus Ballchand.

I mars i år hade 7,3 miljoner personer bank-id.

Har man inte bank-id eller av någon anledning inte vill använda det ska det även fortsättningsvis gå att ge bud genom att ringa mäklaren. Förutsatt att man kan legitimera sig på andra sätt.

– Men det är väldigt smidigt att det är bank-id. Nästan alla har det och använder det redan till andra applikationer, säger Viktor Henriksson, marknadschef på Skandiamäklarna.

”Kommer bli vedertaget”

Tryggabuds system lanseras i början av sommaren hos en rad mäklare över hela landet, däribland Skandiamäklarna. De som också hakar på är Mäklarringen, Winderlöv&Co, Brokr och Axelssons fastighetsbyrå.

– Det här är ett sätt att visa att vi är extremt seriösa med att verifiera budgivare. Alla ska vara trygga med att budgivningen går rätt till väga och att legitimera sig är ett bra steg för hela branschen, säger Viktor Henriksson.

Ett liknande system med bank-id har redan smygit ut på marknaden. Fastighetsbyrån, som i stället valt att själv ta fram ett liknande system, blev först ut med att testköra tekniken i Luleå, Skövde, Varberg, västra Göteborg och Vasastan i Stockholm under början av året.

– Folk vill känna att den man budar emot är relevant och att det finns substans. Vi ville komma åt att folk fuskar, budar lättvindigt eller inte uppger klart vem man är. Det här är ett sätt att i praktiken göra någonting åt det, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Nu kör Fastighetsbyrån med bank-id på alla kontor i hela Sverige. Valet ligger dock på varje mäklare och säljare.

Skandiamäklarna tror att vi snart får se det här hos varje mäklare.

– När stora aktörer drar igång brukar resten hacka på. Jag tror att det kommer bli vedertaget, säger Henriksson.

FAKTA

Så har budgivningar manipulerats:

Aftonbladet granskade mäklarnas metoder under 2015 och slog då fast att detta förekom:

Om det har varit svårt att få igång en budgivning har det förekommit att mäklare tagit en genväg genom att lägga in en bulvan eller en fejkad budgivare som lägger ett bud, ett startbud.

Om mäklare vill trigga upp en budgivning har det förekommit att de lagt ett högre bud med någon som inte finns. Ofta har det då använts en bekant som sen kan styrka att han eller hon har varit med på budgivningen även om hon inte ens har sett objektet.

På samma sätt har det även förekommit att säljaren använt sig av vänner eller släkt för att trigga upp budgivningar.

Ett stort problem har även varit att spekulanter lättvindigt kunnat lägga bud, trots att deras identitet inte kunnat styrkas.

Det är dock väldigt få mäklare som anmäls eller fälls för den här typen av fusk. I fjol anmäldes totalt 416 personer av olika anledningar. 99 av dom gällde budgivning och 13 anbudsförteckning. 10 varnades och tre fick en erinran efter anmälningarna om anbudsförteckning, enligt Fastighetsmäklarinspektionen.