Så är du rätt försäkrad i backen

Se till att vara rätt försäkrad på skidsemestern.
Se till att vara rätt försäkrad på skidsemestern.

En hemförsäkring räcker en bra bit om du ska på skidsemester i påsk. Men den täcker långt ifrån allt som kan inträffa i och utanför backen.

Under påsken kommer över 200 000 svenskar att trängas i backarna i de svenska fjällen. Och även om de flesta ser ut att få tur med vädret, kan ju olyckan vara framme på andra sätt.

Vad gäller om du ramlar och bryter benet, eller någon stjäl skidorna när du njuter av en öl på after skin? En hemförsäkring räcker i de flesta fall långt, men det finns ett antal saker att vara uppmärksam på.

Olycksfallsförsäkring ingår inte

Till exempel ingår generellt sett inte olycksfallsförsäkringar i hemförsäkringen.

– Hemförsäkringen ersätter inte medicinsk invaliditet till följd av en olycka. Då behöver du teckna en separat olycksfallsförsäkring som kan ge extra ekonomisk hjälp och ett schablonbelopp för när du ligger på sjukhus, säger Christina Meder, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Har du barn kan det vara läge att teckna en barnförsäkring, som kan ge extra ekonomiskt stöd till både barnet och föräldrarna ifall en olycka leder till bestående men.

Riskfyllda aktiviter undantagna

Många hemförsäkringar och olycksfallsförsäkringar gör undantag för riskfyllda aktiviteter. Bryter du benet när du åker off pist eller i ett område med lavinfara kan du alltså bli utan ersättning.

– Det behöver du stämma av med ditt försäkringsbolag ifall du du planerar att ägna dig åt sådant, säger Christina Meder.

Om du betalat ett dyrt liftkort eller hyrt utrustning i en vecka och skadar dig eller blir sjuk kan du inte räkna med pengarna tillbaka genom försäkringen.

– Då får man istället höra med den man hyr skidor av eller köper liftkortet från, säger Christine Meder.

”Rimlig uppsikt” över skidorna

Att bli bestulen på skidor eller snowboard hör inte till ovanligheterna. Försäkringsbolaget If har räknat ut att skidutrustning till ett värde av 15 miljoner kronor varje år försvinner från svenska skidanläggningar.

Hemförsäkringen ger i regel ersättning vid stöld, men bara om du hållit ”rimlig uppsikt” över din utrustning.

– Att lämna ifrån sig skidorna utanför en restaurang anses som normalt beteende och täcks av försäkringen om de blir stulna. Lämnar du däremot skidorna olåsta utanför din stuga kan du inte räkna med ersättning, säger Anna Wahlman, som ansvarar för egendomsförsäkring på If.

Och skulle du vurpa i backen och skada din skida eller snowboard är det inte heller givet att försäkringen täcker.

– Se till att du har ett allriskmoment i din hemförsäkring om du vill få ersättning, säger Anna Wahlman.

Så minskar du risken för att få skidorna stulna

 • Lås fast skidorna med ett vajerlås när du lämnar ifrån dig dem.
 • Märk utrustningen med DNA-vätska och DNA-dekaler så kan polisen spåra den ifall den stjäls.
 • Ställ dina skidor på två olika ställen utanför restaurangen.
 • Förvara aldrig skidor i takboxen

Källa: If

Försäkringar att hålla koll på

 • Hemförsäkring
  I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd som ger ersättning vid olyckor och akut sjukdom när du reser utanför din hemort. En och samma hemförsäkring gäller för alla som är folkbokförda på en adress och delar hushåll. I de flesta hemförsäkringar är riskfyllda aktiviteter som off piståkning undantagna.
  I hemförsäkringen ingår ett egendomsskydd som kan ge ersättning om dina saker blir skadade eller stulna. Det ingår också ett ansvarsskydd som är intressant ifall du råkar skada någon annan. Då kan försäkringsbolaget ersätta den skadade, ifall du anses vållande till skadan.
 • Olycksfallsförsäkring
  En olycksfallsförsäkring ingår sällan i hemförsäkringen och ger ersättning om du råkar ut för en olycksfallsskada. Om skadan blir bestående finns möjlighet till invaliditetsersättning. En olycksfallsförsäkring kan också ge ersättning för till exempel kostnader i samband med vård, och ersättning för ärr, sveda och värk. I många olycksfallsförsäkringar är riskfyllda aktiviteter som off piståkning undantagna.
  Tänk också på att du kan ha en olycksfallsförsäkring tecknad av din arbetsgivare eller ditt fackförbund.
 • Barnförsäkring
  En barnförsäkring kan ge extra ekonomiskt stöd till både barnet och föräldrarna ifall en olycka leder till bestående men. De har sällan undantag för riskfyllda aktiviteter.

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

Publisert:

LÄS VIDARE