Nu tas roamingavgifterna bort inom EU

Foto: Johnér
Slut på dyra extrakostnader – roamingen försvinner inom EU.
MIN EKONOMI

Från och med i sommar blir det fritt fram att surfa inom EU utan roamingavgifter.
EU-parlamentet röstade idag ja till förslaget.
– En stor seger för europeiska konsumenter, säger Miapetra Kumpula-Natri vid parlamentet.

Trött på att komma hem från semestern och upptäcka en mobilfaktura med hundratals eller tusentals kronor i oväntade utgifter? Från och med i sommar slipper du det om du reser inom EU.

Försvinner den 15 juni

Roamingavgifterna kommer att tas bort den 15 juni i år, vilket innebär att du nu kommer att kunna surfa och skicka sms i andra EU-länder utan att betala extra avgifter.

– Detta innebär en stor seger för europeiska konsumenter. Mobilanvändare som reser genom Europa kommer att kunna kolla sin e-mail, använda kartor, ladda upp bilder på sociala medier, ringa och skicka sms hem utan extra kostnad, säger EU-parlamentsledamoten Miapetra Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

EU-parlamentet kom idag överens om att undanröja det sista hindret genom att stötta en informell överenskommelse med ministerrådet om ett pristak för roaming i grossistledet.

Taket sätter en gräns för hur stora avgifter olika telekomoperatörer kan ta ut av varandra och påverkar i slutändan det pris du som konsument betalar.

EU-parlamentet anser att de borttagna roamingavgifterna kommer att leda till ökad tillgång av mobildata inom EU, och att en marknad för mindre och virtuella telekomoperatörer kommer att öppnas upp.

ARTIKELN HANDLAR OM