Här är världens bästa städer att bo i

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Melbourne
Foto: Thinkstock
Melbourne

Australien och Kanada dominerar när världens bästa städer att bo i rankas.

Stockholm halkar efter och befinner sig en bra bit från topp tio.

Det är den ansedda tidsskriften The Economist som återigen rankat vilka städer i världen som är bäst att bo i. Rankingen baserar sig på en rad olika faktorer, bland annat stabilitet, hälso- och sjukvård, kultur, utbildning och infrastruktur.

Liksom tidigare år är det städer i Australien och Kanada som dominerar på topplistan. Gemensamt för de topprankade städerna tycks enligt The Economist vara att de är medelstora och ligger i relativt välmående länder med låg befolkningstäthet.

Terrordåd påverkar

Stockholm stämmer ju som bekant in på samtliga dessa punkter, men sjunker jämfört med fjolårets ranking ner till en 26:e plats. Den främsta anledningen är terrordådet på Drottninggatan, skriver The Economist.

Terror och krig är också återkommande problem i världens sämsta städer att bo i, som enligt The Economist är syriska Damaskus, Lagos i Nigeria och Tripoli i Libyen.

Här är världens tio bästa städer att bo i:

1. Melbourne, Australien

Foto: Thinkstock

För sjunde året i rad rankas Australiens näst största stad Melbourne som bäst i världen att bo i. Staden räknas som Australiens kulturella huvudstad, och ett ledande finansiellt centrum i regionen. Man har dessutom världens största spårvagnsnät.

2. Wien, Österrike

Foto: Thinkstock

Österrikes och musikens huvudstad har sett genier som Mozart och Beethoven bo i staden. Wien rankas ofta högt på listor över livskvalitet, och är världens största tyskspråkiga stad efter Berlin.

3. Vancouver, Kanada

Foto: Thinkstock

Inte mindre än tre kanadensiska städer återfinns på topp-tio-listan över de härligaste städerna att bo i. Allra bäst är Vancouver, Nordamerikas fjärde mest tätbefolkade stad. Staden har naturen runt hörnet och är känd för sin filmindustri.

4. Toronto, Kanada

Foto: Thinkstock

Nordamerikas fjärde största stad är också känd som en av världens mest multikulturella och kosmopolitiska städer. Engelska är huvudspråket, men över 160 olika språk talas i Toronto, som tillsammans med Vancouver utgör ”Norra Hollywood” i filmsammanhang.

5. Calgary, Kanada

Foto: Thinkstock

Calgary är en välmående stad tack vare sin olje- och gasproduktion, men satsar också stort på turism och högteknologisk tillverkning. Vintersport är populärt i staden tack vare närheten till klippiga bergen.

5. Adelaide, Australien

Foto: Thinkstock

Australien kan liksom Kanada stoltsera med tre av världens tio bästa städer att bo. Adelaide, landets femte största stad, är känd för sina många festivaler och sportevenemang, liksom för mat och dryck och sina långa sandstränder.

7. Perth, Australien

Foto: Thinkstock

Perth växte under guldruschen i slutet av 1800-talet och är idag landets fjärde största. Staden ligger längs Swan River, döpt efter Australiens kända svarta svanar. Perth är en av världens mest isolerade större städer, med 213 mil till närmsta ort med mer än 100 000 invånare (Adelaide).

8. Auckland, Nya Zeeland

Foto: Thinkstock

Nya Zeelands största stad är inklämd på en landremsa mellan Tasmanhavet och Stilla havet, och är en av få städer med hamnar mot två olika hav. Segling är populärt i staden, som ligger ovanpå ett vulkanfält.

9. Helsingfors, Finland

Foto: Thinkstock

Som enda nordiska stad klämmer sig Finlands huvudstad sig in på topp-tio-listan. Tidigare en viktig industristad, men idag dominerar IT, finans med mera, och Helsingfors har växt fram som en av Europas trendigaste storstäder.

10. Hamburg, Tyskland

Foto: Thinkstock

Hamburg är Tysklands näst största stad och ett av landets viktigaste finansiella centrum. Bland annat ligger världens näst äldsta bank, Berenberg Bank, här. Det var på Reeperbahnklubbarna i Hamburg The Beatles på allvar gjorde sig ett namn i början på 1960-talet.

Publicerad:

LÄS VIDARE