Ökning av bekämpningsmedel inom EU

TT-AP

Publicerad 2022-05-25

Fler frukter som odlas inom EU har nu bekämpningsmedel, enligt en studie av Pan Europe. Arkivbild.
Fler frukter som odlas inom EU har nu bekämpningsmedel, enligt en studie av Pan Europe. Arkivbild.

Frukt och grönsaker som produceras inom EU har oftare spår av giftiga bekämpningsmedel än tidigare. Det visar en studie av organisationen Pan Europe.

Till skillnad från EU-kommissionen, som redovisat att de mer giftiga bekämpningsmedlen minskat med 12 procent under perioden 2015–2017 till 2019, hävdar den här rapporten att minskningen egentligen är 8,8 procent.

Över 97 000 prover från 2011 till 2019 är med i analysen. Från en nivå av bekämpningsmedel på 18 procent 2011 ökade det till 29 procent 2019. Från att kiwifrukter nästan helt saknade rester av substanserna för tio år sedan har nu en tredjedel rester av medlen.

En tjänsteman vid EU-kommissionen ifrågasätter rapportens slutsatser, då det enligt tjänstemannen kan vara missvisande att jämföra siffrorna när analysmetoderna har förbättrats över tid.

De farligaste bekämpningsmedlen tillhör en grupp som enligt kommissionen är problematisk och borde bytas ut mot mindre giftiga substanser. Vissa av dem har kopplats till risk att utveckla cancer, hjärtproblem och andra allvarliga sjukdomar.

Enligt rapporten krävs nu kraftfulla politiska åtgärder, bland annat att medlemsländerna ersätter de farligaste bekämpningsmedlen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu