Miljarder kan vara borta i Rysslandsfond – Borg rådgivare

Av: 

Andreas Cervenka

Rysslands invasion av Ukraina

Förre finansministern Anders Borg är sedan 2019 rådgivare till fondbolaget East Capital.

Bolagets Rysslandsfonder, som investerat tungt i flera bolag med nära koppling till Vladimir Putins regim, är nu stängda och framtiden är oviss för spararnas pengar, över 5 miljarder kronor.

Börsen i Moskva har hållit stängd sedan den 25 februari, dagen efter Rysslands invasion av Ukraina. Ännu finns inget besked om när den öppnar. Under några dagar efter krigsutbrottet kunde ryska aktier handlas i London och de föll då till nära noll.

Värdet på alla former av tillgångar i Ryssland är nu ytterst osäkert. Den amerikanska fondjätten Blackrock skrev förra veckan ned sina ryska investeringar med 95 procent, en smäll på drygt 160 miljarder kronor. 

East Capital grundades 1997 av Peter Elam Håkansson, här till höger tillsammans med bland andra Vladimir Putin.
I maj 2019 annonserade East Capital att förre finansministern Anders Borg knutits till bolaget som rådgivare.

En rysare för spararna

Kriget är också ett hårt slag mot spararna i fondbolaget East Capital, som är en av pionjärerna när det gäller investeringar i Ryssland. Bolaget grundades 1997 av Peter Elam Håkansson vars förmögenhet uppskattats till två miljarder kronor. 

I maj 2019 annonserade East Capital att förre finansministern Anders Borg knutits till bolaget som rådgivare. Enligt ett pressmeddelande skulle Anders Borg ”bidra med löpande rådgivning och insikter till East Capitals investeringsteam samt ge stöd i strategiska frågor.”

För spararna i East Capitals fonder Ryssland och Östeuropa har 2022 utvecklats till en rysare. 

I slutet av januari i år innehöll fonderna sammanlagt cirka 5,4 miljarder kronor. Bland de största innehaven i både Rysslandsfonden och Östeuropa-fonden var då Gazprom, Rosneft och Sberbank, samtliga företag som kontrolleras av ryska staten. 

Fonderna är handelsstoppade sedan den 28 februari och kunder kan alltså inte ta ut sina pengar. Någon klarhet i vad som kommer hända med besparingarna finns inte.

Peter Elam Håkanssons förmögenhet har uppskattats till två miljarder kronor.
East Capitals Rysslandsfonder har investerat tungt i flera bolag med nära koppling till Vladimir Putins regim.

”Innebär en stor utmaning”

Aftonbladet har sökt representanter för East Capital. Kommunikationsansvarige Jessica Scott skriver i ett mejl att tills vidare är fonderna stängda eftersom det fortfarande är okänt när och i vilken form marknaderna kommer öppna för handel.

”Det är inte heller känt om det kommer att vara möjligt att föra ut pengar ur Ryssland, så alla frågor blir just nu komplexa och i viss mån spekulativa”, skriver hon. 

”Ryska innehav och ryskt statligt ägande i portföljen innebär en stor utmaning för oss eftersom vi fördömer krigshandlingarna mot Ukraina och stöder landet och dess självständighet”, skriver Jessica Scott.

På East Capitals hemsida skriver förvaltarna av Rysslandsfonden:

”Vi är fortsatt mycket aktiva när det gäller våra ryska innehav. Vi är i kontakt med våra portföljbolag som gradvis anpassar sig till den nya verkligheten och vi har arbetat för att marknaden ska öppnas (även för utländska investerare)”.

Knuten till pr-byrå

East Capital uppger också att vissa innehav sålts utanför börsen och att man ”har slutfört vissa transaktioner där vi känner att vi har erbjudits rimliga priser”.

Anders Borg är förutom uppdraget för East Capital bland annat knuten till pr-byrån Rud Pedersen, styrelseordförande i börsnoterade Checkin.com, fastighetsbolaget Sehlhall och styrelseledamot i Nordic Entertainment Group som äger Viaplay. Anders Borg är också rådgivare till familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik och till riskkapitalbolaget Nordic Capital.

Aftonbladet har sökt Anders Borg. 

ANNONS

Jämför lån upp till 600 000 kr - helt kostnadsfritt!

Extern länk från Lendo

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska banker och pensionsfonder göder ryska krigsmaskinen

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Anders Borg

Fonder

East Capital

Gazprom

Vladimir Putin