Få pensionärer får hela nya tillägget

Av:  TT

Många får någon del av det nya inkomstpensionstillägget, men de flesta får inte hela beloppet. Arkivbild.
Många får någon del av det nya inkomstpensionstillägget, men de flesta får inte hela beloppet. Arkivbild.

Politikerna lovade 600 kronor mer till pensionärer som jobbat länge med låg lön. Nu får 1,2 miljoner personer det nya inkomstpensionstillägget. Men bara 380 000 får det fulla beloppet.

– Reaktioner som vi har fått är ”vad är det här för skämt”, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson på Pensionsmyndigheten.

I samband med pensionsutbetalningen nu i september kommer pengarna, som enligt politikerna ska förbättra pensionen för dem som jobbat länge med låg lön. Målgruppen är pensionärer med en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad före skatt, förklarar Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Vi har prövat 2,1 miljoner pensionärer som har svensk pension. Av dem får 1,2 miljoner tillägget, säger hon.

Men det är bara 380 000 som får det fulla beloppet på 600 kronor mer per månad före skatt, de flesta får betydligt mindre, uppger hon.

”Som en kulle”

– De som har en beräknad inkomst på mellan 11 000 och 14 000 före skatt får 600 kronor. De som har mindre får lägre tillägg, liksom de som har mer. Tabellen ser ut som en kulle.

Det är dubbelt så många kvinnor som män som får det fulla beloppet, och det är också fler män än kvinnor som helt blir utan inkomstpensionstillägg.

Tabellen startar på 25 kronor, berättar hon, men det finns de som arbetat utomlands som får så lite som en enda krona.

De som tagit ut pension tidigt, och som därmed har lägre pension, kan också få lägre tillägg, förklarar hon. Inkomstpensionstillägget beräknas utifrån att pensionsuttaget sker vid 65 år.

Besvikna ringer

Nu tror Pensionsmyndigheten att många kommer att reagera på beloppen, särskilt de som bara får några få kronor extra per månad. Mellan 500 och 1 500 samtal per dag har kommit om inkomstpensionstillägget i sommar då besluten skickades ut, och nu när utbetalningarna kommer tror myndigheten också att att folk kommer att ringa.

– Vi har fått många samtal. Reaktioner som vi har fått är ”vad är det här för skämt”, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN