Volvo Cars värt upp till 200 miljarder

Av:  TT

Volvo Cars siktar på börsnotering den 28 oktober, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Prislappen ligger på 53–68 kronor per aktie, vilket motsvarar ett totalt värde på Volvo Cars på 163–200 miljarder kronor.

Volvo Cars bekräftar även beskedet som kom för två veckor sedan att det görs en nyemission på 25 miljarder kronor i samband med börsintroduktionen.

I nyemissionen har fonder som AMF, Swedbank Robur, If, Nordea Fonder, Skandia Fonder och Danica Pension garanterat köp av aktier för 6,4 miljarder kronor.

Volvo Cars nya elbil C40 Recharge. Arkivbild.
Volvo Cars nya elbil C40 Recharge. Arkivbild.

Största ägare

Geely Sweden – ett helägt dotterbolag till Zhejiang Geely Holding, som förvärvade Volvo Cars 2010 – planerar att kvarstå som Volvo Cars största aktieägare efter introduktionen.

”Volvo Cars kommer därigenom att fortsätta att dra nytta av samarbete inom Geely-sfären som tillhandahåller värdefulla skalfördelar och marknadssynergier”, skriver Volvo Cars.

Efter transaktionerna i samband med noteringen räknar Volvo Cars med att 19,5–24 procent av aktierna kommer att handlas fritt på börsen.

”Blickar jag framåt är jag övertygad om att detta ikoniska svenska varumärke kan leverera hållbart värde för en diversifierad ägarbas när det ställer om till fullständig elektrifiering och nya mobilitetslösningar”, skriver Eric Li, styrelseordförande i Volvo Cars och ägare av huvudägaren i Geelysfären.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu