Högt pris för högre pensioner

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson satsar högt på pensionerna. Arkivbild.

Cirka 2 500 kronor mer i pension, är LO:s krav.

Men arbetsgivarna varnar för jobbslakt och att de kommer att ta pengarna från lönen.

Striden om pensionerna i årets avtalsrörelse kan resultera i strejk.

Redan tidigt i höstas lyfte LO frågan om de låga pensionerna för deras medlemmar. LO kräver därför gemensamt för dess 14 förbund att arbetsgivarna ska sätta av premier till tjänstepensionen redan från första dagen på jobbet. I dag tjänar man in till pensionen först vid 25 års ålder. LO har räknat fram att det skulle kunna ge 2 500 kronor mer i månaden i pension.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson inser att de kostnaderna måste betalas.

– Det finns inga konstgjorda pengar i en avtalsrörelse, säger han och nämner att det kan kosta medlemmarna några tiondelar i minskat löneutrymme i stället.

Beredda gå långt

– Det blir naturligtvis inte enkelt att få igenom det här i avtalsrörelsen. Men vi är beredda att gå väldigt långt, fortsätter han och pekar på en Novus-undersökning som facket beställt och som visar att hälften av 1 000 tillfrågade medlemmar inte säger sig kunna leva på 60 procent av lönen i pension utan stora inskränkningar av levnadsförhållandena.

Kraven är väldigt kostsamma, enligt Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl, högre än vad LO bedömer.

– Och det slår väldigt hårt på specifika branscher som anställer unga människor, och nyanlända, säger han och pekar på krog- och turismnäringen och handeln.

– Höjer man kostnaden på det sätt LO vill, ja då kommer man att driva upp prislappen för den här typen av grupper. Och då ökar risken för att fler människor inte kommer i arbete, säger Dahl.

Många jobb

Potentiellt rör det sig om 100 000 ungdomsjobb som riskeras, enligt Svenskt Näringsliv.

Hur förhandlingarna går vill ingen av parterna säga. De riskerar att lägga sig som en våt filt över den övriga lönerörelsen. LO tänker inte låta något förbund skriva på ett nytt löneavtal med sin arbetsgivarmotpart förrän pensionsfrågan gentemot Svenskt Näringsliv är löst. Ytterst har LO därmed strejkvapnet att ta till.

– Det är en komplicerande faktor. Vi hade gärna sett en annan ordning, att den här typen av förhandlingar om försäkringar och pensioner, de ska inte föras i samband med en avtalsrörelse, säger Mattias Dahl.

Det är komplexa frågor att lösa under tidspress, enligt Dahl.

Publicerad: