Flyg till Grekland stoppas efter bråket

Tui: Alla resenärer har testats negativt för corona

Den första charterflighten till Rhodos ledde till ett jättebråk.

Nu har de grekiska myndigheterna fattat beslut om att stoppa resejätten Tui:s nästa flyg.

– Det här är tråkigt för hela vår bransch, säger presschefen Adam Györki.

De svenska charterpionjärerna, som reste med det första planet efter att coronapandemin slog till, möttes av ett stort medieuppbåd på Rhodos flygplats. I grekisk press publicerades upprörda rapporter om att många av passagerarna var vanliga turister, trots att Tui fått specialtillstånd för en ”marknadsföringsresa”.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi skulle ha egna medarbetare, turister och journalister ombord, sa Adam Györki, Tui:s svenska presschef till Aftonbladet på plats på Rhodos.

Alla testades för corona

Men nu står det klart att de grekiska myndigheterna dragit in tillståndet för Tui:s nästa flight, som skulle ha lyft på torsdag den 9 juli.

– Anledningen är bland annat den uppståndelse som var kring det första flyget i svensk och grekisk media, säger Adam Györki.

– Alla som var på det svenska flyget testades för covid-19 och ingen har rapporterats smittad. I och med detta har vi bevisat att det finns ett säkert och bra sätt att ta svenskar på semester till Medelhavet.

Resenärerna ska flygas hem

Tui kommer flyga ner ett tomt plan för att hämta hem de resenärer som befinner sig på Rhodos. Personer som har köpt biljett till den stoppade flighten kommer att erbjudas möjlighet att resa vid ett senare tillfälle, alternativt återbetalning.

– Beslutet är tråkigt för oss och våra kunder. Men även för all hotellpersonal, alla taxichaufförer och restaurangägare här i Grekland som är helt beroende av turismen och där svenskar är mycket omtyckta och saknade.

Även SAS har drabbats av problem på grund av restriktionerna. I helgen tvingades flygbolaget ställa in flera avgångar till landet.

Den 15 juli väntas de grekiska myndigheterna häva stoppet för direktflyg från Sverige. Då planerar en rad företag att återuppväcka de insomnade flyglinjerna.

– Vi ser fram emot att få åka när det blir tillåtet, har Apollos Sverigechef Erika Butterworth tidigare sagt till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu