PPM-gurun Mats, 51: Ska leva på 43 000 kr i pension
Så förvandlade han 200 000 kronor till 2 miljoner
Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-30
Han siktar på att få högre pension än lön.
Fortsätter Mats Svensson i samma tempo kommer han lyckas – med råge.
– Jag är en vanlig Svensson utan någon ekonomiutbildning, säger han.
Mats Svensson, 51, tjänar i dag 37 000 kronor före skatt.
Samtidigt har han ett av Sveriges största premiepensionskonton.
– Går det lika bra tills jag är 65 år kommer jag få ut 43 000 i månaden efter skatt livet ut. Bara från PPM-delen, säger han.
Uppvuxen i en arbetarfamilj
Socialarbetaren från Humlarp utanför Helsingborg hade det knapert som barn. Han beskriver det som en arbetaruppväxt där föräldrarna fick slita för att få ihop varenda öre till Mats och hans fem systrar.
– Det var inte tal om några dyra cyklar. Det var pålägg på mackan som var den högsta lyxen.
Så ville han inte ha det i vuxen ålder. Tvärtom blev hans drivkraft att bli ekonomiskt oberoende.
Mats Svensson fick upp intresset för premiepensionssystemet under 2003. Systemet var då tre år gammalt och enligt honom var det ”bara börshajar i Dagens Industris forum som visste hur man fick avkastning”.
Börshajarna ville han slå. Tävlingsinstinkten i honom glödde.
– Jag är intresserad av att tävla i olika saker. Ni hade en dreamteam-tävling i Aftonbladet redan på den tiden, och såna saker tyckte jag var roliga. Där är PPM likadant, man tävlar i att få hög avkastning.
Har du ett sportintresse kan det gynna en när man placerar i fonder, menar Mats Svensson.
– När du följer en serie vet du vilka lag som har chans att vinna guld. På samma sätt är det med fonder egentligen. Där är det ett antal fonder som alltid ligger i topp. Att välja rätt fond är inte svårt, men det svåra är att veta när man ska ha den och när man inte ska ha den.
Gått plus 20 procent i snitt
Och avkastning har han fått.
Som bäst gick det 2009. Då ökade innehavet med 175 procent. I snitt har det blivit 19,9 i avkastning per år vilket har gett honom ett PPM-saldo på närmare två miljoner kronor.
– Jag har en strategi som går ut på att jag säljer när innehaven gått fem procent plus oberoende av vad jag tänker kring börsen framöver. Vid uppgångar väntar man ofta för länge och då går det ner igen. Men om man lyckas med detta fem gånger om året och får de här fem procenten så räcker det.
– När börsen går dåligt ligger jag i guldfonder, som ofta går bra när börsen går dåligt, och på det viset får jag avkastning även när marknaden är sur.
Kan man lyckas utan att vara lika insatt som du?
– Det tror jag absolut. Jag brukar säga att jag är en vanlig Svensson utan en ekonomisk utbildning, men har ändå lyckats. Det gäller bara att ha ett intresse för det.
Sin bakgrund som socialarbetare gjorde att Mats Svensson ville hjälpa andra att nå samma framgång som han själv. Han startade då en hemsida där andra kan följa, och om de vill även kopiera, hans fondbyten.
– Alla har rätt till en bra pension, så om jag kan hjälpa någon till att lyckas är det fantastiskt.
Mats tips: Så lyckas du bäst med PPM-sparandet
- Sätt dig in i hur PPM-systemet fungerar. Att byta fonder i PPM är väldigt lätt och tar bara fem minuter.
- Kolla hur mycket pengar du har på PPM-kontot, alla som arbetat har det. Du hade inte haft 200 000 kronor i byrålådan utan att bry dig om dem. Det är samma sak, för du kan ha 200 000 kronor på PPM-kontot. Logga in på pensionsmyndigheten.se och titta vad du har för fonder och vilka pengar du har där.
- På morningstar.se kan man se vilka fonder som går bäst och det finns jättebra möjligheter att göra låtsasportföljer. Där man träna och se hur det går.
Så här funkar premiepensionen:
Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som du själv kan påverka.
Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen.
Du väljer själv om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalet AP7 Såfa.
På Pensionsmyndighetens hemsida kan du se över din premiepension och även välja vilka fonder du vill placera i. Här kan du läsa mer om premiepensionen.
Källa: Pensionsmyndigheten