Fem tips: Så gör du din pension bättre

Sifo: Många önskar de gjort mer på pensionsfronten

Av: Gustaf Larsson

Publicerad:

Att ha koll på sin pension är lättare sagt än gjort.
Hela 67 procent av svenskarna önskar de lagt manken till tidigare, visar en ny undersökning.
– Men det finns mycket man kan göra på egen hand för att höja sin pension, säger Ulf Ahrner, vd på investeringsrådgivaren Fundler.

Två tredjedelar av svenskarna önskar att de gjort mer för att förbättra sitt pensionssparande, enligt en ny Sifo-undersökning.

Anledningen till varför man inte har ansträngt sig varierar. En del saknar intresse, andra menar att pensionen ligger för långt fram i tiden. Men det främsta hindret visar sig vara att många inte vet hur de ska göra – en av tre uppger att de saknar kunskap.

– Många är oroliga över hur ekonomin ska gå ihop då det är dags att gå i pension. Samtidigt upplevs pensions- och försäkringsbranschen som krånglig, säger Ulf Ahrner, vd på investeringsrådgivaren Fundler som har beställt undersökningen.

”Viktigast att komma igång”

Enligt honom finns det mycket man kan göra för att bättra på sin pension, och det behöver inte vara så krångligt.

– Det viktigaste är att komma igång och inte skjuta upp det till nästa år. Nyttja julledigheten till att låta pengarna börja växa, säger han.

5 tips – så bättrar du på din pension

 1. Sätt upp ett månadssparande – även en liten summa gör skillnad över tid
  Avvakta inte med pensionssparandet tills du kan spara stora summor varje månad. Börja med några hundralappar och utöka summan när du kan.

 2. Ta hjälp av en rådgivare om du känner dig osäker
  I stället för att vänta på motivationen att börja på egen hand – ta hjälp av en rådgivare för att komma igång. Med en digital rådgivare kommer du igång på tio minuter.

 3. Gå igenom alla avgifter noggrant
  Billiga eller kostnadsfria upplägg kan verka bra, men ofta är kostnaderna inbakade i lager av avgifter så som depåavgift, förvaltningsavgift, eller insättnings- och uttagningsavgift.

 4. Ta ett medvetet beslut kring en oberoende rådgivare
  På så vis finns inte risken att din rådgivare rekommenderar egna produkter eller behåller provisioner för de produkter som rekommenderas, utan att du vet om det.

 5. Tjänstepension via din arbetsgivare
  Tjänstepension är ett bra sätt att dryga ut den statliga inkomsten och ditt eget pensionssparande. Förhandla med din arbetsgivare så att du får procentuellt avsättning baserat på din månadslön.
   

Källa: Ulf Ahrner/Fundler

1 av 2 | Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten / TT NYHETSBYRÅN
Att stärka sin pension behöver inte vara krångligt, menar Ulf Ahrner.
Publicerad:

LÄS VIDARE