Svenska aktieägare stämmer Northland

Av: Anders Munck

Publicerad:
Northland stäms av svenska aktieägare.
Foto: URBAN ANDERSSON
Northland stäms av svenska aktieägare.

Aktieägarna har fått se sin investering rasa i värde.

Nu förbereder de en grupptalan mot gruvbolaget Northland – som de tycker har vilselett dem om bristen på pengar.

– Vi försöker samla ihop så mycket folk vi kan, säger Georg Knutsson, en av de missnöjda aktieägarna.

Det var i januari förra året som det blev känt att gruvbolaget Northland Resources var i akut ekonomisk kris. Beskedet från ledningen att bolaget behövde få in över 2,5 miljarder kronor kom som en överraskning för aktieägarna. Det är också bristen på information som den grupp som vill stämma Northland nu tar fasta på.

– Vi tycker att ledningen har vilselett oss. De hade flera tillfällen att berätta om att det saknades pengar, bland annat en konferens i december förra året. Dessutom har ledningen sagt efteråt i intervjuer att de kände till problemen tidigare, säger Georg Knutsson.

Gruppen kan växa

Hittills ingår 20 personer i gruppen. Men Knutsson hoppas att fler ansluter. Kostnaderna för att stämma Northland kommer uppgå till minst en halv miljon kronor, tror han.

– Jag har redan kontaktat jurister som jag ska träffa i januari. Det är bra om vi är fler som kan dela på kostnaderna. Sedan får vi vikta kostnaderna på något sätt efter hur mycket folk har förlorat, säger han.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, har länge propagerat för att aktieägarna borde gå samman och stämma Northland.

– Dagarna innan katastrofbeskedet sade vd:n att allt går enligt planerna. De har undanhållit information och vilselett aktieägarna, säger Claes Hemberg.

Georg Knutsson vill inte själv gå in på hur mycket han har förlorat på sina köp av Northland-aktier.

– Jag har satsat pengar både privat och via bolag, säger han.

Stämning även i Kanada

Aftonbladet har sökt Northland för en kommentar, utan framgång. Anders Antonsson, som tidigare var PR-ansvarig på bolaget sade i våras att börsreglerna förhindrade bolaget att berätta om krisen för aktiespararna.

I Kanada pågår redan en liknande stämningsprocess mot Northland. Där har bolaget fått förhandsbesked från en kanadensisk domstol om att en grupptalan mot företaget snart lämnas in.

Sedan januari har Northlands aktievärde i princip helt raderats ut. 12 000 personer har köpt aktier i gruvbolaget.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN