Europeloan får inte bedriva bank längre

Privatekonomi

Trotsar beslutet och hänvisar till EU-regler

Bolåneinstitutet Europeloan har förbjudits av Finansinspektionen (FI) att bedriva verksamhet i Sverige. Tusentals kunder berörs.

Men Europeloan trotsar beslutet och hänvisar till EU-regler.

- Vi tänker fortsätta som vanligt, säger koncernchefen Jan Severa.

Bakgrunden till tvisten är att Europeloan, som är baserat i Belgien, ändrat status på företaget från bank till bolåneinstitut. Europeloan har därför hos den belgiska tillsynsmyndigheten avsagt sig sitt tillstånd att bedriva bankverksamhet. I Belgien behövs inte ett sådant tillstånd, en så kallad bankoktroj, för att låna ut pengar till bostäder.

Men på onsdagen fick ledningen för Europeloan en riktig kalldusch. Då beslutade FI att bolaget måste upphöra med sin svenska verksamhet. Europeloan får inte heller marknadsföra sina tjänster i Sverige.

- De är inte en bank längre och då får de inte heller driva en filial här, säger Kerstin af Jochnick, avdelningschef på FI, till TT.

Överraskad chef

För Europeloans koncernchef Jan Severa kom beskedet som en överraskning.

- Vi har suttit i diskussioner med Finansinspektionen sedan förra torsdagen. Jag trodde att vi var ganska överens, säger han.

- Men sen går de ut med ett pressmeddelande innan de har skickat ut beslutet till oss, så vi har inte kunnat bemöta det. Hela situationen är helt absurd just nu.

Enligt Severa innebär det indragna tillståndet i Sverige ingen förändring för de svenska kunderna, som enligt FI är 3 200 men som enligt Europeloan överstiger 5 000. Han hävdar att FI:s beslut är felaktigt och hänvisar till EU-regler som i korthet går ut på att ett bolag som har tillstånd att bedriva en viss verksamhet i ett EU-land, även får göra det i övriga EU.

Lånar ut via Belgien

Tills vidare kommer dock Europeloan att lämna alla krediter från Belgien, vilket FI inte kan stoppa.

- Det är inget som kan hindra det här bolaget från att i Belgie n låna ut pengar till en svensk låntagare. Men de får inte marknadsföra sig här i Sverige och de får inte ha en filial i Sverige. Så riktigt hur den här hanteringen ska se ut det återstår väl att se, säger Kerstin af Jochnick.

Hon hävdar att Europeloan fått EU-reglerna om bakfoten och att de enbart omfattar företag som klassas som kreditinstitut, vilket Europeloan inte längre gör.

- Vi diskuterar med dem och de har inte riktigt saken klar för sig. Men det hoppas jag att de får.

Mats Rörbecker/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi