Telia + Sonera = sant

MIN EKONOMI

EU säger ja till Telia-fusion

Telia tvingades till stora eftergifter för att få EU-kommissionens godkännande av sammangåendet med finska Sonera.

  Priset blev att sälja kabel-tv-verksamheten i Com Hem, mobiltelefonverksamheten i Finland och att ännu mer hålla isär nätverksamheten i Skanova från tjänsterna till konsumenter och företag.

- Vi är ändå glada över att vi kunde få i land den här processen på sex veckor och slapp en fördjupad prövning. En sådan skulle allvarligt ha skadat processen, säger Telias nye vd och koncernchef Anders Igel till TT.

  EU-kommissionen, som gav sitt godkännande på onsdagen, anser att affären kan ha negativ påverkan på konkurrensen, men säger att de båda bolagen presenterat tillräckliga åtgärder för att minska riskerna.

  "Tack vare dagens beslut kommer den nya enhet som fusionen mellan Telia och Sonera ger upphov till att vara mer konkurrenskraftig på den europeiska marknaden, samtidigt som det säkerställs att företagskunder och hushåll i Finland och Sverige inte förlorar på affären", skriver konkurrenskommissionär Mario Monti i en kommentar.

Hemligt datum

  Inför hotet att råka ut för en fördjupad prövning - och eventuellt en hotad fusion som följd - försökte Telia och Sonera göra tillräckligt långtgående eftergifter.

  De viktigaste, att sälja av den finska mobiltelefonverksamheten, butiker och verksamheten för trådlösa lokala nätverk i Finland samt hela kabel-TV-verksamheten i Com Hem med 1,4 miljoner abonnenter i Sverige svider för Telia.

  Marknadsläget att sälja i dessa telekomkrisens dagar är knappast idealiskt. Det behöver heller inte ske på dagen.

  - Nej, läget kunde ha varit bättre. Det finns ett datum när vi ska ha sålt, men den är inte offentlig, säger Anders Igel.

  - Det är ändå rimliga villkor som kommissionen ställt.

Uppdaterat prospekt

  Bolagen har också erbjudit sig att skapa separata juridiska enheter för sina fasta och mobila nät och tjänster i Finland och Sverige. Det betyder att Skanova, som driver och säljer det mobila och fasta nätet i Sverige, tydligare ska hållas isär från Telias övriga verksamhet och Skanovas tjänster ska finnas tillgängliga för andra på samma villkor som Telia köper dem.

  EU-kommissionen besked innebär att Telia kan gå vidare i planerna på sammangåendet. Den 25 juli kommer både Soneras och Telias kvartalsrapporter. Då ska prospektet uppdateras och 14 dagar senare ska det ut till aktieägarna för godkännande.

  Det betyder att i mitten av september kan affären avslutas och sammangåendet vara klart.

  - Vi ska nu övertyga aktieägarna om att det här är en bra affär för alla parter och vi kör nu vidare med den integrationsplanering som vi dragit igång, men nu kan vi göra det med sikte på att den ska genomföras inom kort, säger Anders Igel.

Telia-Sonera småhandlare i Europas utkant

Anders Lignell/TT

ARTIKELN HANDLAR OM