Spara 2 000 kr – varje månad

MIN EKONOMI

Så mycket kan du tjäna på att jaga billigare avtal

Foto: SKROTADE FAST TELE Tanja och Joakim Dyredand halverade sina månadskostnader när de flyttade till villan i Örby utanför Stockholm. ”Vi har sparat betydligt mer än 2 000 kronor i månaden. Skönast var nog att säga upp den fasta telefonin och byta till mobilabonnemang med fast taxa. Nu ringer vi bara med mobilerna och vet exakt hur mycket det kostar varje månad”, säger Tanja.

Slakta gamla abonnemang på telefon, tv och bredband

– och spara över 2 000 kronor i månaden.

Här är sparexperternas bästa tips för att snabbt få mer pengar att röra sig med.

– Många sitter med abonnemang som de egentligen inte har behov av, säger Magnus Hedberg, privatekonomisk rådgivare i ”Lyxfällan”.

För många är det löningshelg och dags att betala räkningar. Ett perfekt tillfälle att gå igenom sina abonnemang och hitta onödiga utgifter. För det finns stora pengar att spara på telefoni, tv och bredband.

– Fundera över vad du har för abonnemang och vad du egentligen utnyttjar. Det är ju onödigt att betala för 200 tv-kanaler när man bara tittar på ett par, tre, säger Magnus Hedberg.

55 procent billigare

Men det handlar inte bara om att slakta onödiga abonnemang. Det finns mer pengar att spara på nya billigare avtal – och ny teknik.

Sedan 2004 har medianpriset för mobilt bredband och mobiltelefoni sjunkit med 55 procent, enligt en kartläggning från Post- och telestyrelsen, PTS. Priserna på sms har fallit ännu mer.

Se till dina egna behov

Med ett gammalt abonnemang är risken stor att man också betalar ett gammalt, högt pris.

– I dag skulle många klara sig alldeles utmärkt helt utan de fasta abonnemangen. Och med tanke på hur priserna har sjunkit skulle de kunna spara en hel del pengar på det, säger Anna Montelius, jurist på PTS.

– Men det gäller att anpassa abonnemangen efter de behov man har. Ringer man ofta korta samtal är det viktigt med en låg öppningsavgift, säger hon.

Gamla outnyttjade mobilabonnemang går ibland att avsluta i förtid, inte sällan med viss rabatt. Tre månaders uppsägningstid kommer man dock sällan undan.

Blir mycket tillsammans

Genom att systematiskt byta till billigare försäkringar och lägga om sina bostads- och billån går det att få ner de fasta kostnaderna ytterligare.

– Det kanske inte är så mycket pengar var och en för sig men tillsammans blir det en hel del, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Titta – så enkelt får du extra klirr i din kassakista

Omförhandla lån och försäkringar och byt till billigare abonnemang.

Villahemförsäkring 470 kr

El (25 000 kWh) 180 kr

Lån (1,7 milj/rörligt) 645 kr

Bil, helförsäkring 375 kr

Billån (150 000) 220 kr

Mobilabonnemang 50–100 kr

Tv-abonnemang 80 kr

Mobilt bredband 30 kr

Summa: 2 100 kr

Källa: Institutet för privatekonomi. Siffrorna gäller skillnaden mellan högsta och lägsta pris i november 2010.

Tjäna på gamla prylar – sälj på Blocket eller andra sajter.

Mobiltelefon (SonyEricsson K610i) 450 kr

Dunjacka (Fjällräven) 3 000 kr

Barnskidor (upp till 10 år) 500 kr

Summa: 3 950 kr

Källa: Blocket. Prisexempel avser varor i bra skick.

ARTIKELN HANDLAR OM