Nu kommer skatteåterbäringen

Foto: Johner/ TT
Nu kommer skatteåterbäringen.
MIN EKONOMI

Nu får du klirr i kassan.
Skatteverket börjar betala ut skatteåterbäringen till alla som deklarerat digitalt.
– Om man inte fått pengarna den 5 april ska man inte bil orolig, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Nu är det så dags att få tillbaka på skatten. Det gäller dock endast de som har skaffat en digital brevlåda, deklarerat digitalt och endast godkänt sin deklaration senast den 28 mars som kommer få en tidig utdelning.

Från och med i dag börjar nämligen Skatteverket betala ut skatteåterbäringen.

Redan fått reda på summan

Ungefär 898 000 personer kommer få glädjebeskedet på kontot 5–6 april. Det är en ökning med 60 procent jämfört med i fjol.

Totalt kommer de lyckliga få 6,85 miljarder kronor fördelade mellan sig.

– Om man inte får pengarna den 5 april ska man inte bli orolig. Det är många som ska få pengar, därför har vi sagt 5–6 april, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Många av de nästan 900 000 personerna har redan fått sitt slutskattebesked i sin digitala brevlåda med information om hur mycket de får tillbaka på skatten.

– När man har en digital brevlåda kommer utskicket alltid först. Utbetalningen är gjord men med helgdagar och bankdagar emellan tar det tid.

Så kan du få pengar i juni

Men misströsta inte om du inte får några pengar nu. Antingen var du för sent ute med att godkänna deklarationen eller så har du ändringar eller tillägg att göra. Det innebär att du måste deklarera detta senast den 2 maj. Då får du som privatperson i stället skatteåterbäringen i början av juni.

Skatteverket tror dock att många medvetet väntat med att deklarerar. 2,6 miljoner skattebetalare hade nämligen skaffat digital brevlåda och hade möjlighet att få tidiga skattepengar i april.

– Men de har ändå skaffat digital brevlåda för att det fungerar för dem, säger Schauman.

Expertens tips inför skattedeklarationen 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM