Telia höjer priset på datatrafik

Av: 

Erik Melin

Privatekonomi

Idag börjar det kosta mer när du ringer med ip-telefoni om du har Telia som mobiloperatör.

Men all datatrafik kommer kosta mer, till exempel att surfa, lyssna på streamad musik och spela mobilspel med dina vänner.

– Vi gör detta för att möta en större efterfrågan på datakommunikation, säger Linda Timsäter som är kommunikationsansvarig på TeliaSonera.

Operatören Telia meddelar att man från och med idag höjer priserna på datakommunikation för att möta en ökad efterfrågan på ip-telefoni och andra tjänster som kräver datatrafik.

För kunder utan surfpaket mer än fördubblas maxtaxan.

– Tidigare har maxtaxan per dag varit 9 kronor, nu höjer vi den till 19 per dag samtidigt som den inkluderade mängden data höjs från 0,5 MB till 2 MB, säger Linda Timsäter.

Påverkar all datatrafik

Ändringen gäller alla Telias abonnemang som inte inkluderar både telefoni och surf, samt företagets surfpaket. Men ändringen påverkar inte bara ip-telefoni, utan all användning av datatrafik. Det betyder att det blir dyrare att surfa, lyssna på musik via till exempel Spotify och spela mobilspel med dina vänner.

Förändringen påverkar inte pågående abonnemang.

Linda Timsäter menar att den egentliga frågeställningen är hur operatörer ska kunna ta betalt för en ökad datatrafik. Hon menar att Ip-telefoni står för en ganska liten del av all datatrafik, det är tjänster där video strömmas som står för den största delen.

Hotar med särskilda avgifter

Skype och liknande appar är populära och billiga alternativ till att ringa med mobiltelefonen på vanligt vis. Tekniken kallas ip-telefoni och gör att man kan ringa via mobilens internetuppkoppling istället för mobilnätet.

Men det ökade användandet har fått mobiloperatörerna att se rött, eftersom inkomster från samtal på detta sätt uteblir.

Flera av dem har hotat med att införa särskilda avgifter för så kallad ip-telefoni. Avgifter som då skulle läggas ovanpå redan befintlig avgift för datatrafik.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig när priserna rusar!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi