Vinstregn till Swedbanks ägare

Av: 

Anders Munck

Privatekonomi

Går emot Anders Borgs krav – Villaägarna kritiska

Swedbank chockhöjer aktieutdelningen till ägarna.

Foto: FREDRIK STREIFFERT

I höstas krävde Finansminister Anders Borg (M) att bankerna inte ska dela ut mer pengar till aktieägarna.

Det struntar Swedbank i – och chockhöjer aktieutdelningen.

– Snart måste jag ge rådet till småhusägare att köpa bankaktier snarare än att försöka förhandla till sig en rimlig bolåneränta, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villägarnas Riksförbund.

I dag presenterade både Swedbank och Nordea sina årsrapporter. Både bankerna gjorde jättevinster förra året. Swedbank hamnade på 18,5 miljarder kronor förra året, en ökning med omkring 20 procent.

Det innebär en jackpot för Swedbanks aktieägare. Räknat i kronor dubblar banken nämligen aktieutdelningen till ägarna, som får 11 miljarder kronor. Det motsvarar 75 procent av vinsten jämfört med 50 procent tidigare.

”Välmotiverat”

Swedbanks ordförande Lars Idermark tycker inte att det är märkligt att höja utdelningen trots kristider och att banken bara för några år sedan tvingades förlita sig på statligt stöd.

– Vi tycker att det är välmotiverat, säger Lars Idermark till TT.

Storbankerna har fått mycket kritik på senare år för stora vinstmarginaler på bolån. I dag reagerar Villaägarna på aktieutdelningen i kombination med de höga vinstmarginalerna på bolån:

– Risk och ökade kapitaliseringskrav är argument som bolånekunder ofta får möta från sin banktjänsteman när man förhandlar som sin bolåneränta. Det är ironiskt att dessa faktorer framhålls som så positiva när man höjer utdelningen till sina aktieägare säger Daniel Liljeberg.

Lars Idermark:

– Ja, det är alltid en diskussion om bankerna. Om vi jämför med föregående år i det som diskuteras mycket, marginaler och så vidare. . . mellan in- och utlåning, så har det minskat faktiskt. Vi får försöka vara pedagogiska i banken, säger Idermark till TT.

”Visar att det finns prutmån”

Aftonbladet Min Ekonomis privatekonomiska expert Annika Creutzer tycker att man ska använda bankernas aktieutdelning som ett argument när man förhandlar om räntan på sina lån:

– Det visar att det finns prutmån på bolånen och på alla möjliga avgifter bankerna tar ut av oss. Vi borde kunna pressa ned både avgifter och boräntor mer än vi gör, säger Annika Creutzer

Nordea, som är Sveriges största bank, presenterade också sin rapport idag. Banken gjorde en vinst på 35 miljarder förra året. Nordea ger också en stor utdelning till sina aktieägare, men till skillnad från Swedbank håller man kvar vid samma procentuella nivå på utdelningen, det vill säga 40 procent av vinsten efter skatt, enligt SR.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Swedbank