Alla måste ha a-kassa

MIN EKONOMI

Regeringen vill göra den obligatorisk vid årsskiftet

A-kassan blir inte bara dyrare -den blir dessutom obligatorisk.

Redan från nyår kan närmare en miljon svenskar tvingas börja betala a-kasseavgift.

Foto: Tvingas betala Carolina Lind, 19, står i kassan på Seven Eleven. Hon är inte med i a-kassan och gillar inte regeringens förslag. "Det ska vara frivilligt. Man ska inte behöva betala för något man inte tycker att man har användning för", säger hon.

Regeringen skyndar på förändringarna i a-kassan. Redan nu ligger ett utkast till en lagrådsremiss färdig. Förutom kraftigt höjda avgifter för alla utom de arbetslösa blir a-kassan också obligatorisk.

I dag är ungefär 3,8 miljoner svenskar med i a-kassan enligt A-kassornas samarbetsorganisation, SO.

Samtidigt är den totala arbetskraften nästan 4,6 miljoner människor. Det betyder att 770000 personer tvingas gå med i a-kassan, enligt förslaget.

Frågan ska utredas, men regeringen hoppas kunna driva igenom förändringarna redan till årsskiftet.

"Ett grundlagsbrott"

Flera fackförbund hävdar att förslaget drivs fram så snabbt att regeringen bryter mot grundlagen. Den kräver en särskild beredningstid vid nya lagar som drabbar enskilda.

-Det skulle inte förvåna mig om lagrådet i alla fall har väldigt starka invändningar, säger Yrkesfiskarnas ordförande Henrik Svenberg.

Försämringarna i a-kassan har fått facken att rasa. Många tror att avgiftshöjningarna gör att allt fler väljer att gå ur facket.

Olle Sahlström, tidigare LO-ombudsman, numera föreläsare och författare om arbetar- och fackföreningsrörelsen, menar att oron är befogad.

-Jag tror att tappet från fackföreningarna kommer att accelerera nu, säger han.

Folk flyr från facket

Fackförbunden har redan svårt att behålla sina medlemmar.

- Det är fritt fall rakt ner i avgrunden. Det är en otrolig flykt från fackförbund i hela Europa, säger han.

Facken har inte lyckats modernisera sig i takt med arbetsmarknaden, är konservativa och mansdominerade, enligt Olle Sahlström. Ska trenden vända måste facken förändra sig, menar han.

- Jag tror vi kommer se ett fortsatt ras, tills man nått en smärtgräns där man tvingas förändra sig. När läget är att förändra sig eller dö, säger Sahlström.

Eva Buskas

ARTIKELN HANDLAR OM