Publicerad 2023-01-29
Experter varnar för att en ekonomisk kris är en grogrund där fler kan dras in i ett spelberoende.
Aftonbladet har besökt ett av många självhjälpsmöten som varje vecka samlar människor som kämpar för att inte återfalla i missbruk.
Där pekas en faktor fram som något av en motor, som dygnet runt, årets alla dagar drar människor allt djupare i spelspiralen.
Det handlar om snabblånen.
För de människor som två kvällar i veckan tar steget in genom dörren till det gamla stenhuset i stadsdelen Hjorthagen i Stockholm är syftet detsamma.
Ett liv som inte styrs av beroendet att spela, till vilket pris som helst.
Det oavsett om det är de första stapplande stegen en person tar på sin resa, eller om den har klivit över husets tröskel i flera år.
Flera av de som just den här onsdagen besöker lokalen, där spelberoendes riksförbund anordnar självhjälpsmöten, ska beskriva träffarna som en ventil som på många sätt går att jämföra med medicin. För andra är beskrivningen än mer konkret.
– Att komma hit och kunna prata om sitt missbruk, skammen och känslor som jag inte ens kan dela med dem som står mig närmast. Det är hela skillnaden på om jag klarar att hålla mig spelfri, eller falla tillbaka in i mörkret, säger en man i 50-årsåldern när vi möts i föreningslokalens fik.
Oron för mörkertalet
Det finns en oro bland forskare och experter över vad som döljer sig bakom den ekonomiska press som allt hårdare greppat svenska hushåll.
Oron grundar sig i hur stort mörkertal som på grund av hög inflation, stigande priser och en allmänt sämre ekonomi nu kan dras in i ett spelande som riskerar att leda till ett missbruk.
– Att inte ha pengar är en faktor till att människor börjar spela. Spelandet ger hopp om att kanske klara sig. Får man bara den där jackpotten skulle man inte påverkas av utvecklingen, det är en illusion som man lätt målar upp, har Daniel Harre, ordförande i Spelberoendes Riksförbund tidigare sagt till Aftonbladet.
En ökning av människor som nu dras in i spelberoende är något man även befarar att man kommer att möta i lokalföreningen i Stockholm – men det finns en släpfaktor.
Pia Granberg är själv tidigare spelmissbrukare som nu arbetar heltid som rådgivare inom föreningen med att hålla självhjälpsgrupper och enskilda samtal med personer som söker hjälp.
Kontrollen förloras och skulderna växer
Ett par minuter innan mötet ska dra igång har Pia Granberg slagit sig ner vid ett bord i den ännu relativt tomma lokalen. Hon sitter där tillsammans med kollegan Henrik Nygren, som precis som Pia har ett aktivt spelberoende bakom sig.
– Vi spelmissbrukare är ju experter på att hitta det som ger möjlighet att spela. Min uppfattning är att det ofta sker återfall när människor börjat komma på fötter igen och känner sig mer bekväma. Därför är det viktigt att hålla i, säger Henrik Nygren.
Löpande trillar människor in genom fiket för att ta plats i det upplysta mötesrummet. Efter en snabb uppdelning av grupper och mötesregler om avstängda telefoner, att inte prata belopp, spelstrategier eller namnge spelbolag är kvällens möte i gång.
Runt bordet sitter personer i olika åldrar och från vitt skilda bakgrunder. Det de delar är erfarenheten av beroendet och dess förödande konsekvenser.
”Jag spelade inte om pengar då men något tändes”
En efter en berättar de om sina egna resor från första spelen till ögonblicket när det inte längre gick. De delar med sig av ångest, skamkänslor inför sig själva, familj och vänner.
Om skulder så stora att de knappt själva haft en överblick av omfattningen.
”Erik”, som är i 30-årsåldern, berättar:
– Jag kommer ihåg hur jag satt med pappa och kollade på fotboll när jag var yngre. Han spelade lite på stryktipset och jag fyllde också i en kupong med vad jag trodde resultatet i matcherna skulle sluta i. Jag spelade inte om pengar då men något tändes.
– För många är nog den största grejen med att fylla 18 att få ta körkort eller att gå på krogen. För mig var drömmen att få ett spelkonto, säger Erik som nu har varit spelfri drygt åtta månader.
”Det var som att öppna dörren till helvetet”
Han beskriver en snöboll som rullar snabbare och snabbare. Besparingar som töms och vakna nätter som fyllts av mobilbetting på matcher i obskyra fotbollsligor.
– Sen hittade jag snabblånen. Det var som att öppna dörren till helvetet.
Och just här utkristalliserar sig en röd tråd genom majoriteten av de berättelser som delas runt bordet. När snabblånen kommer in så förändras allt – och spiralen ner, den går snabbt.
– Jag hade tagit alla lån i världen när jag spelade som mest och jag skulle nog aldrig ens ha tittat på hur hög räntan för lånet var, säger ”Julius”.
Han är i tjugoårsåldern, men har sedan han började spela hårt som 17-åring redan tagit sig ur och trillat dit igen. Nu har han besökt mötena varje vecka och har lyckats hålla sig spelfri i ett år.
Skyhöga räntor och lån trots anmärkningar
Som Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka lyfte fram i en tidigare artikel är den slutgiltiga räntenivån som följer med den typen av lån just hög. Eller för att prata klarspråk: Den är monumental.
Enligt en rapport från Finansinspektionen är den effektiva räntan från ett typiskt bolag som erbjuder det vi i folkmun kallar sms-lån, 819 procent. Men för den som är desperat kan det bli avsevärt mer. Vissa av de dyraste lånen har en effektiv ränta som landar över 100 000 procent.
Det går så snabbt. Det är bara ett knapptryck bort i mobilen och talar direkt till en spelmissbrukare.
Lägg därtill att det på marknaden för denna typ av högkostnadslån kryllar av aktörer som erbjuder lån till personer som redan har betalningsanmärkningar.
Det är tydligt för den som gör en google sökning på ”lån utan kreditupplysning”. Här slåss bolagen om potentiella kunder med löften om lån trots ett tiotal anmärkningar och snabba utbetalningar. Och för den som börjat söka gör algoritmerna på sociala medier att du sen återkommande möts av lånebolagens ”erbjudanden”.
”Jag får sms varje dag”
Alla runt bordet på självhjälpsmötet är eniga om att snabblåneföretagen och andra kreditgivare som erbjuder snabba lån med svindlande räntor, och löften om tunna kreditkrav, är en motor. Som konstant driver in nya spelare i ett tungt beroende, där skulberget bara växer.
– Det går så snabbt. Det är bara ett knapptryck bort i mobilen och talar direkt till en spelmissbrukare, säger ”Julius”.
Det är inte heller så att den som bestämt sig för att förändra sitt beteende, sluta spela och gneta av sina skulder är fri från lånebolagens erbjudanden, som i många fall sträcker sig längre och är aggressivare än vad de flesta konsumenter är vana vid.
Bland deltagarna runt bordet beskrivs hur spelberoende bombarderas av meddelanden som erbjuder snabba lån, och som särskilt trycker på att tidigare betalningsanmärkningar inte är ett problem. Ibland flera år efter att man slutat spela och ta nya lån.
Det samtidigt som riktad marknadsföring från spelbolagen beskrivs som en aldrig sinande ström av mejl och sms.
– Jag får sms varje dag från bolag som erbjuder lån där de skriver att jag kan ha pengarna på några minuter. Då har jag inte spelat eller tagit några snabblån på över ett år.
– De jobbar snabbt och hårt när de fått upp dig på sin radar, säger ”Julius”.