Så döljer du att du söker jobb för din chef

Av: 

Josefin Westin

Om du vill söka nytt jobb utan att din chef får reda på det så finns det olika tips och trix.
Om du vill söka nytt jobb utan att din chef får reda på det så finns det olika tips och trix.

Linkedin

Ska du söka jobb gör det på Linkedin.
Men innan du vässar din profil - kan du dölja det för din chef.
– Ibland kan det vara bra att undvika att chefen eller andra kollegor vet att man söker nytt jobb, säger Erik Fors-Andrée, vd på Cruited.

ANNONS

Har du den bästa hemförsäkringen? Jämför försäkringar och sänk dina kostnader.

Extern länk från Compricer

Läs mer

De flesta rekryteringsbyråer finns just nu på yrkesnätverket Linkedin i jakt på nya värvningar. Men en majoritet av de 2,5 miljoner användarna i Sverige är inte ens sökbara utan sållas automatiskt bort.

Innan du börjar piffa din profil - tänk på att alla i ditt nätverk kan se det - inklusive din chef.

– Ibland är man i ett läge av olika skäl då det kan vara bra att undvika att ens chef eller andra kollegor vet att man söker jobb. Det kan påverka pågående löneförhandling eller ställningen på sitt nuvarande jobb, säger Erik Fors-Andrée, vd på Cruited, som ger digitalt karriärsstöd.

Men han vill ändå varna för att stänga av sin aktivitet för länge:

– Vår rekommendation är att göra alla delar på Linkedin så publika som möjligt. Annars motverkar man hela syftet med Linkedin. Gör en större uppdatering av din profil på en gång så slipper du ha en längre period utan aktivitet. Bäst är också att kontinuerligt jobba med sådana här saker, att någon gång då och då komplettera beskrivningen av ens nuvarande tjänst. Det är mer normala mönster och sticker inte ut att man gör en uppdatering.

Här är bästa tipsen – Så döljer du att du söker jobb för din chef - steg för steg:

1. Gå till inställningar för ditt konto på Linkedin. Du hittar inställningar genom att klicka på ikonen med din bild uppe i högra hörnet. Där väljer du alternativet ”Sekretess och inställningar” (”Privacy & Settings”).

2. Under fliken ”Profil” (”Profile”) en bit ner på sidan väljer du ”Aktivera/ inaktivera dina aktivitetsändringar” (Turn on/ off your activity broadcasts”).

3. Kryssa sedan bort alternativet ”Låt andra veta när du ändrar din profil, gör rekommendationer eller följer företag”. Det här innebär att om du börjar uppdatera din profil eller följa intressanta företag, så kommer det inte att synas i ditt flöde. Kom ihåg att den typen av aktivitet annars kan vara positiv eftersom den ökar din synlighet.

4. Spara dina inställningar. Nu är det gjort, nu kan varken chefen eller nyfikna kollegor se i realtid att du uppdaterar din profil för att bli sökbar för rekryterare.

5. Vill du dessutom dölja att du nätverkar med flera rekryterare och inte vill att nuvarande arbetsgivare ska kunna se det. Gör om steg ett och när du kommer till steg två under profil, klicka istället på fliken ”Välj vilka kontakter som kan se dina kontakter” /Select who can see you connections”).

6. Välj ”Bara du” (”Only you”). Återigen, tänk på att det här också minskar din synlighet och kanske även din attraktivitet som kund. Att nätverka bygger mycket på att se vilka kontakter andra har och söka sig vidare på det sättet.

7. Spara dina inställningar.

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Här finns lediga jobb – med hög lön

ÄMNEN I ARTIKELN

Linkedin