Tusentals flyg ställs in i Sverige

Flygchefen: Allvarlig period

Av: 

David Peterson

Gustaf Larsson

Coronapandemin

SAS, 2 000. Norwegian, 3 000. Finnair, 2 400.
Coronaoron ställer till det rejält för flygbolagen, som tvingas ställa in tusentals flygningar.
– Det här är en allvarlig period för hela flygbranschen, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Coronavirusets framfart hämmar flygtrafiken, bolag jorden runt har nu tvingats dra i handbromsen och ställer in tusentals flygningar.

Anledningarna till de inställda avgångarna är bland annat UD:s avrådan från att resa till vissa delar av världen, samt en utbredd rädsla att bli smittad.

I Sverige är hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen nu rädda för att resa utomlands, enligt en undersökning av Aftonbladet/Demoskop.

För flygbranschen kan det minskade resandet komma att leda till en rejäl baksmäll. Enligt ett skräckscenario från branschorganisationen IATA räknar de med ett intäktstapp på över tusen miljarder svenska kronor i år.

Löner kan kapas

Finländska Finnair, norska Norwegian och SAS har redan bestämt sig för att ställa in tusentals flygningar i vår.

På SAS förbereds nu ett krispaket för att klara av följderna av corona. Bland annat tvingas personal gå ned i arbetstid, en del erbjuds tjänstledigheter eller tidigare pension. Hittills har bolaget ställt in över 2 000 flighter i mars.

Enligt Dagens Næringsliv har anställda ombetts kapa sin lön med en femtedel för att hjälpa bolaget. De vill att de anställda ska göra det genom att gå ned i arbetstid.

De högsta cheferna på bolaget ska redan ha gått ned i lön, enligt tidnigen.

Färre flyg till Sverige

Även finländska Finnair gör förändringar till följd av coronavirusets utveckling. Bolaget har tidigare aviserat om 1 400 inställda flyg men ställer nu in ytterligare 1 000 flygningar, skriver de i ett pressmeddelande.

Det innebär en neddragning av flygtrafiken i april med totalt 20 procent.

Förändringarna rör både inrikesflygningarna inom Finland och Europatrafiken. Vissa sträckor flygs inte alls medan man på andra sträckor sänker kapaciteten. Bland annat drar man ner på flygtrafiken mellan Finland och flygplatserna Bromma, Arlanda och Landvetter.

Totalt har Finnair nu ställt in 2 400 flygningar till och med den 30 april.

Tappar 15 procent

Det norska flygbolaget Norwegian har ställt in 3 000 flygningar från mitten av mars till juni. Totalt handlar det om cirka 15 procent av deras totala flygningar, enligt ett pressmeddelande.

– Det här är en allvarlig period för hela flygbranschen, även för oss på Norwegian. Vi uppmuntrar myndigheter att omedelbart vidta åtgärder för att minska den ekonomiska belastningen för flygbolagen samt för att skydda viktig infrastruktur och arbetstillfällen, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

På tisdagen meddelade bolaget också att de påbörjat förhandlingar med fackföreningar om att säga upp ett ”betydande antal anställda”.

Gratis ombokningar

Flera bolag, bland annat SAS, erbjuder nu gratis ombokningar av såväl existerande som nya bokningar.

Erbjudandet gäller dock inte för bokningar inom Skandinavien.

British Airways, Easyjet och Wizz Air ställer omgående in samtliga flyg till Italien. Ryanair stoppar sina avgångar från fredagen den 13 mars, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

 

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Hundratusentals kan bli blåsta på semesterpengar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Finnair

Coronaviruset

Flygbolag

SAS

Norwegian

Ryanair