Peab vill knoppa av fastighetsbolag

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Peab knoppar av fastighetsbolag. Arkivbild.

Byggkoncernen Peabs styrelse vill knoppa av ett nybildat fastighetsbolag som äger Peabs färdigställda kommersiella fastigheter. Siktet är inställt på att notera bolaget på Stockholmsbörsen.

Peabs aktie rusade uppåt efter beskedet, vid stängning hade aktien stigit 7,4 procent.

"Fastighetsbolaget kommer preliminärt att äga färdigställda fastigheter med ett marknadsvärde uppgående till cirka 3 600 miljoner kronor", skriver Peab i ett pressmeddelande.

I beståndet ingår bland annat fastighetsbestånd i det delägda bolaget Bara, bestående av bostäder och samhällsfastigheter utanför Malmö värda cirka 400 miljoner kronor.

Till det kommer bland annat avtal om förvärv av ytterligare fastigheter med tillträde 2021, också de värda cirka 400 miljoner kronor.

Peab redovisar samtidigt en vinst före skatt på 724 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal, vilket kan jämföras med 839 miljoner ett år tidigare.

Nettoomsättningen under kvartalet lyfte till 15,3 miljarder kronor, upp från 14,8 miljarder ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning på 4:20 kronor per aktie, vilket är oförändrat jämfört med i fjol.

Avknoppningen måste godkännas av Peabs långivare för att kunna genomföras och den förutsätter även finansiering på marknadsmässiga villkor, enligt Peab.

Skillnaden på de berörda fastigheternas marknadsvärde, bokförda värde och eliminerade byggresultat beräknas preliminärt till cirka 1,2 miljarder kronor.

Publicerad: