Höjd flygskatt ska betala ökat rutavdrag

Av: 

TT

Att lämna kläder till en tvättinrättning kan omfattas av rutavdraget från och med nästa år. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow /TT

Min ekonomi

Fler tjänster i och utanför hemmet än idag ska kunna ge rätt till rutavdrag och taket höjas, föreslår regeringens utredning.

En kvarts miljard i höjd flygskatt ska täcka de minskade skatteintäkter som förslaget innebär för staten.

De tjänster som utredaren Ulf Rehnberg vill plocka in bland de hushållstjänster som kan ge rutavdrag är bland annat tvätt utanför hemmet, montering av möbler och transport av möbler till loppis.

Tillsyn av bostäder eller fritidshus ska också kunna ge rätt till den skattereduktion som rutavdraget egentligen är. Avdraget innebär att en köpare av hushållstjänster får halva arbetskostnaden betald av staten och skattebetalarna.

Taket för rutavdraget föreslås höjas från 50 000 kronor per person och år till 75 000 kronor.

Ger jobb

Utredaren Ulf Rehnberg bedömer att förslagen kan bidra till omkring 1 500 arbetstillfällen, utan krav på längre utbildning.

– Men det är väldigt osäkra siffror, säger Rehnberg till TT.

Kostnaden, mest i form av den del av arbetskostnader för tjänster staten får stå för, beräknas till 270 miljoner kronor. Det ska täckas genom att skatten på flygresor höjs så att intäkterna från den ökar med lika mycket.

– Det finns fortfarande anledning att titta på hur flygandet i Sverige kan minska, säger Ulf Rehnberg och hänvisar till klimatfrågan.

I hans uppdrag ingår att föreslå hur förslagen ska finansieras.

Det som föreslås i fråga om nya tjänster och höjt tak är, med något undantag, det som regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna beställt.

Men utredaren säger nej till att lägga förslag om att bortforsling av trädgårdsavfall eller material som ska till återvinning skulle ingå. Det riskerar att krocka med regler som faller inom kommunens eller producenternas ansvar för avfallshantering.

Förslaget är att fyra nya tjänster ska ingå, bland annat tvättning utanför hemmet, inklusive strykning, mangling och vikning. Dock inte kemtvätt, eller mattvätt.

Eftersom tvätt inte är en så arbetsintensiv tjänst som till exempel städning och andra ruttjänster får bara en mindre del av kostnaderna räknas med. I praktiken innebär det att rutavdrag ges med 25 procent av tvättkostnaden.

Nej till tvätt

Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos har skrivit ett särskilt yttrande i utredningen. Hon vill inte att tvätt utanför hemmet ska ge rätt till rutavdrag. Dels för att det inte är en tjänst som är knuten till bostaden, som andra ruttjänster, dels för att det är omöjligt att kontrollera om det är det egna hushållets tvätt som lämnas.

Andra tjänster som ska kunna ge rutavdrag är möblering av bostad, dit även montering av möbler räknas, transport av möbler till andrahandsbutiker och liknande samt enklare tillsyn av till exempel ett fritidshus.

Även när det gäller de nya transporttjänsterna kommer rutavdraget att bli mindre än för andra ruttjänster.

Utredaren föreslår att det nya taket och de utökade tjänsterna ska gälla från den 1 januari 2021.

Almega, branschorgan för många rutföretag, välkomnar förslagen, särskilt att taket höjs.

"Vi vet att takets storlek har betydelse för hur mycket köparna vågar använda sig av rut-tjänster så en höjning av taket kommer att skapa en högre efterfrågan, vilket kommer att ge fler arbetstillfällen," skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i en kommentar.

Men tjänstemännens samlande fack TCO kritiserar förslagen. Att låta fler tjänster ingå hotar systemet och stödet för det. Taket bör inte heller höjas, anser TCO.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert: