Sålde olagliga potensmedel – åtalas för ekobrott

Av:  TT

Den åtalade har sålt mängder av potensmedel som inte är godkänt i Sverige. Arkivbild.
Den åtalade har sålt mängder av potensmedel som inte är godkänt i Sverige. Arkivbild.

En person har åtalats av Ekobrottsmyndigheten i Stockholm för att olagligt ha sålt potensläkemedel. Nu väntar rättegång i Stockholms tingsrätt nästa vecka.

Läkemedlet är inte godkänt i Sverige, men försäljningen har pågått under flera år. Ingen bokföring finns dock, och inte heller några skatter har betalats in. Totalt uppgår den undandragna skatten till 9,5 miljoner kronor från januari 2018 till sista juni i fjol, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Försäljningen har skett via en svensk webbsida, och medlet har framför allt sålts till svenska kunder. I oktober i fjol gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag och tog över 80 000 tabletter i beslag.

Nu omfattar åtalet mot personen brott mot lagen om handel med läkemedel, grova bokföringsbrott, grova skattebrott, grovt penningtvättsbrott och olovlig identitetsanvändning. Den misstänkte personen har suttit häktad sedan i oktober i fjol. Rättegången kommer att hållas i Stockholms tingsrätt med start den 24 maj.

”Brottsligheten har kunnat fortgå under lång tid på grund av att personerna bakom verksamheten använt sig av målvakter och falska identiteter. Bristande penningtvättshantering hos svenska banker och brister vid kontroller i samband med folkbokföring och vid utfärdade av ID-kort har också varit avgörande faktorer” skriver Andreas Bergman, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu