Matpriserna rusar – experten chattade

”....det är mina bästa knep”

Matpriserna fortsätter att stiga till nya rekordnivåer.

När kommer toppen, finns det något man kan göra som konsument och är det rimligt att maten blivit så dyr?

Här kan du ställa dina frågor till Ulf Mazur, grundare av jämförelsetjänsten Matpriskollen.

Svider det i plånboken efter ett besök i matvarubutiken? Eller har du något smart tips att dela med dig av? Här kan du ställa frågor och dela med dig av dina känslor kring rekordpriserna.

Fastnålat inlägg
17 augusti kl 17.20av Ulf Mazur
DELA

Hej och tusen tack för alla spännande inlägg, men måste avsluta nu!

Jag hoppas vi får återkomma till detta brännheta ämne inom kort igen.

Bästa hälsningar,

Ulf på

Matpriskollen

Skriv inlägg
 • Slängs så otroligt mycket mat i svenska hem, ta vara på rester och planera maten bättre. Butiker bör börja frysa ner tex kött som är på väg att gå ut för att slippa slänga det. Går utmärkt att både köpa och sälja fryst kött, gör vi enbart i våran gårdsbutik.

  Madelene

  Hej Madelene!

  Ja 30% räknar man med är svinn. Massa lösningar pågår i alla led för att minska detta från jord til bord och detta är superviktigt. Mycket går att spara o frysa in och sätt kylen på 4 grader ist för 8 grader så håller sig maten dubbelt så länge!

  Butikerna kör ofta numera utförsäljning för att slippa svinn och det är superbra!

  Hls//ulf

  Ulf Mazur
 • Jag äter jättebra och nyttigt, 600kr i månaden lägger jag på mat. Knäckebröd med ost och ägg på morgonen soppa till lunch och en go sallad med tonfisk, mumsigt det 20kr om dagen mer behöver jag inte för mat.

  Per

  Hej Per!

  Ja kul att läsa! Alla har olika situation och bra med din syn på att det går att äta bra för vettig peng. Tror faktiskt det jag med.

  Hls//Ulf

  Ulf Mazur
 • Känns som det att det kommer bli mer snatteri.

  Benjamin Johansson

  Hoppas inte...

  Känns inte som rätt väg väl...

  hls//ulf

  Ulf Mazur
 • Ät mycket frukt och grönsaker minst ett halvt kilo om dagen är man rekommenderad. Ursäkta men vilken pensionär tror ni har råd att köpa något av detta? Man får mindre och mindre för pengarna och allt blir dyrare. I synnerhet grönsaker, frukt och mejeriprodukter. När man inte kan äta vad som helst pga sjukdomar i magen utan måste äta vissa dyra saker får man välja. Äta bra och strunta i elräkningen eller ät dåligt och betala elen. :(

  Ewa KL

  Hej Ewa!

  Ja alla har olika situation, men frukt o grönt hat totalt sett inte alls ökat så mycket i pris i år. Runt 5%, men kolla priserna och köpo bara i säsong och kolla extrapriserna! Och kolla vikten på gurkan som säljs per styck... ;)

  hls//ulf

  Ulf Mazur
 • Sparka 349 från riksdagen ersätt dom med nya (som inte bara skor sig själv) då kommer alla priser gå ner

  Per

  Hej Per!

  Är ju ingen politiker, men undrar om det är lösningen. Priserna i alla länder skenar, så kanske samsyn om läget är det bästa från politiskt håll?

  Hls//ulf

  Ulf Mazur
 • Nu blir det ännu större skillnad mellan fattiga och rika som förr.

  Sigvard Holmberg

  Vi har under de senaste 20 åren haft kraftig real tillväxt, så svenskarna totalt har blivit klart rikare och kunnat välja att konsumera ännu mer. Men klart att alla har olika privatekonomisk situation.

  hls//Ulf

  Ulf Mazur
 • Hur kan ni försvara priset på ett kilo smör?

  Och vad har det med matsvinn o göra?

  Det alldeles för höga prisuppgångar på livsmedel som ej kan skyllas på kriget i Ukraina.

  Jonas Mendritzki

  Hej Jonas!

  Jag tror alla förstår att kriget i Ukraina är en delförklaring och mycket ökningar började långt tidigare i spåren av och den pågående pandemin.

  Som sagt långa ledtider.

  Hls//Ulf

  Ulf Mazur
 • Varför skriver ingen om missväxten i klimatkrisens spår? Klart priserna ökar när Europa färgad brunt i hettan

  Hannes Lundholm

  Hej Hannes!

  Ja det är så många faktiorer som påverkar och samtidigt tror jag skörden i Sverige blir totalt sett ganska bra i år, vad jag hört.

  Och som sagt tidigare att det är långa ledtider. Många höjningar vi ser nu kommer från kostnadsökningar under andra halvåret 2021.

  Hls/Ulf

  Ulf Mazur
 • Hej

  Märks att är dyrare, men varför klaga, sluta dricka alkohol och äta ute, ingen problem..

  Evert

  Hej Evert!

  Ja inställningen är nog allt. Gäller att verkligen se över sin egen situation och vad du kan påverka. Prisökningarna äter energi, men vad kan du göra? Gäller nog att vända på varje sten och prioritera. Räntor, elavtal, matbutik, nöjen, semester, kläder, bilåkande, streamingtjänster mm mm Måste prioritera framöver och för vissa blir det som jag sagt tidigare ett riktigt stålbad för marginalerna är redan små medan andra säkert kommer kunna unna sig lite nöje också! ;)

  Hls /Ulf

  Ulf Mazur
 • Eva, 2 gurkor för 29.90 kallar inte jag billigt!

  Emma

  Hej Eva/Emma,

  Älskar gurka för dom säljs styckvis. Blir så arg... Kollade igår och skulle ha två stycken och den ena vägde 220 gram ocv den andra 450 gram. Klart gurkor väger olika. Så lika viktigt att kolla vikten som styckpriset. Och kan vi inte gemensamt få till kg-prissättning av grönsaker och frukt i Sverige?

  hls//ulf

  Ulf Mazur
 • Dags att använda händerna och baka bröd och laga maten like old times ;)

  Paperotti in QUACKY
 • Ska bli intressant att se om matpriserna sjunker igen när/om energikostnaderna sjunkit.

  Kenneth

  Hej Kenneth!

  Ja när priserna på insatsvaror går ner så sjunker priserna, men både upp och ner tar lång tid. trpr inte riktigt alla förstår de långa ledtiderna i branschen och de olika förutsättningarna för olika produkter. Men energin är superviktig att den blir billigare, å andra sidan så finns det ju anledningar till det och de är inte så enkla att lösa snabbt...

  hls /Ujlf

  Ulf Mazur
 • Så mycket som folk slänger sin mat så har den väl inte varit tillräckligt dyr tänker jag. Vi är bortskämda och förstår inte vilket jobb som ligger bakom och vilka resurser som krävs för att producera livsmedel. För att inte prata om hur vi urskillningslöst mördar djur bara för att det är gott…

  Maria

  Hej Maria!

  Ja man uppskattar matsvinnet till 30%...

  Det är extremt effektivt att ha en 0-vision i familjen om att inte slänga någon mat! Besparingen i kronor ska vi inte tala om!

  hls//ulf

  Ulf Mazur
 • Du skrev som tips att skriva en lista i förväg och sedan följa den. Min erfarenhet är att man kan tjäna på erbjudanden och extrapriser om man låter dem vägleda en i butiken, och göra planeringen därefter. Det fungerar för mig. Köper onödiga saker mycket sällan - en svag budget gör det enklare att avstå.

  Baka själv är en bra idé

  Hej!

  Bra reflektion!

  Har jag en lista med artiklar så minskar det nog risken för impulsköp, men finns det extrapriser i butiken så överväg dessa. Helt klart, men kolla noga om du behöver det och hur mycket sänkningen är. Jag ser mycket tveksamma butikserbjudanden som framför allt lockar till att jag köper för mycket. Kolla också kort-datum delarna i butikerna. Perfekta varor för halva priset oftast.

  Hls//ulf

  Ulf Mazur
 • Tror många hushåll behöver lära sig att minska rejält på matsvinnet. Inte slänga bara för att bäst-före datum gått ut, och att äta rester som blir över dagen efter, eller tillaga dem till en ny rätt. Alldeles för mycket mat slängs i onödan. Lär era barn detta samt att laga mat från grunden så är mycket vunnet.

  Catta
 • För oss som lever på existensminimum är det inte lätt just nu. Varje dag måste jag pussla för att kunna ha en middag på bordet. Var det tufft innan!! Så är det inget mot hur det är nu! Vi som redan har det tufft får det ännu jäkligare för varje dag. Vill gärna ge familjen bra & nyttig mat, men nu är jag tacksam om de blir mätta när de lägger sig.

  Mamma G
 • Prioritering av vad som ska konsumeras är det viktigaste just nu. Köp flera o mycket kan bli ett problem o fara. Bättre med bra o rimligt pris för en gurka istället för att lockas till köp av två o där tvåan hamnar i avfallet

  Kerstin
 • Rösta bort sossarna 11 sep så går priserna ner

  LINDA IVARSSON

  Hej Linda!

  Intressant om detta är politiskt, då det drabbar Europa väldigt lika just nu.

  Men kanske kommer det lite valfläsk som kompensation för högre matpriser, likt elkostnaderna? Vem vet?

  Hls//Ulf

  Ulf Mazur
 • Jag som student är rädd att ökade priser kommer ge ökade problem för en. Redan svårt som det var innan med dyr hyra, mat och böcker + skolmaterial. Går aldrig ut och äter och köper bara billiga saker på affären (väldigt lite unnande) för att få ekonomin att gå runt.

  CSN bidrag + lån ökar inte men priserna gör...

  E
Ulf Mazur på Matpriskollen.
Ulf Mazur på Matpriskollen.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN