Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Tusentals färre turister när fjälltider kapas

Karin Rader/TT

Uppdaterad 2024-07-15 | Publicerad 2024-07-14

Sommaren i de jämtländska fjällen väntas bli annorlunda i år. Arkivbild.

Kortare öppettider och minskat antal platser. De är några av förändringarna som sker i den jämtländska fjällvärlden i sommar.

Det har också skapat missförstånd bland besökarna, vilket har lett till färre bokningar.

– Det finns fortfarande platser kvar i sommar, säger Daniel Skog från Svenska Turistföreningen.

I augusti förra året slöt Svenska Turistföreningen (STF) och samebyarna i Jämtland en överenskommelse på uppmaning av Länsstyrelsen – som innebar att STF skulle stänga delar av sin verksamhet där, för att inte störa renarna i området. Den trädde i kraft vid årsskiftet.

Denna sommar väntas därför bli annorlunda jämfört med tidigare. Bland annat uppskattar STF att de kommer få ungefär 2 500 färre gäster i sommar jämfört med i fjol – på grund av förändringarna.

En skillnad är att sommarsäsongen är kortare än tidigare. Fjällstugorna och fjällstationerna öppnar en till fyra veckor senare än vad de gjorde tidigare. De öppnades 1 juli i år, med undantag av Sylarnas fjällstation som öppnar den 15 juli.

Missförstånd bland besökare

På Blåhammarens fjällstation har antalet bäddar minskat med hälften och restaurangen har stängt.

– Det innebär att man i stället får laga sin egen mat på Blåhammaren fjällstation. Vi har också en butik där, som säljer både middagskorgar och råvaror, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF.

Däremot finns restaurangerna på Sylarnas och Helags fjällstationer kvar. Men på Sylarnas fjällstation har antalet bäddar minskat med 25 procent.

En fjällstuga har stängt helt – Gåsens fjällstuga. Något som har skapat missförstånd bland besökarna, menar Daniel Skog.

– Vi har märkt att en del gäster tror att vi stänger fler fjällstationer, än vad vi faktiskt gör.

Färre bokningar

STF har också fått färre bokningar än tidigare och gästerna bokar betydligt senare i år, vilket STF delvis tror beror på missförståndet.

– Det finns fortfarande platser kvar i sommar, vilket är ovanligt, säger Daniel Skog.

– Så missförståndet kan ha bidragit till det, men även lågkonjunkturen som vi befinner oss i påverkar ju hur människor planerar sin semester.

Förra året hade Svenska Turistföreningen omkring 40 000 gästnätter på de boenden som de driver i Jämtlandsfjällen. På grund av förändringarna räknar de med att det kommer bli 8 000 färre gästnätter i år.

– Det är klart att det här påverkar oss ekonomiskt.

– Men samtidigt minskar vi kostnaderna genom att dra ner på personal och stänga en restaurangverksamhet.

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns en felaktig uppgift gällande hur lång tid det var kvar till Sylarnas fjällstation skulle öppna.