Lagstöd för alkoholstopp ifrågasätts

Av:  TT

Branschorganet Visita ifrågasätter om regeringen har stöd i lagen för att inför förbud mot servering av alkohol på krogen efter 22. Arkivbild.
Branschorganet Visita ifrågasätter om regeringen har stöd i lagen för att inför förbud mot servering av alkohol på krogen efter 22. Arkivbild.

Branschorganet Visita ifrågasätter om regeringen har stöd i lagen för att införa stopp för alkohol efter klockan 22 på krogar och pubar, för att stoppa smittspridning.

Och går regeringen ändå vidare måste riktade stöd ges och tiden sättas till midnatt.

– Det är tveksamt om regeringen har stöd i alkohollagen, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita till TT.

– Vi har full respekt för att covid-19 är en allvarlig sjukdom som måste bekämpas, men det här förslaget anser vi inte ska genomföras, säger Lundin och kallar det för ett dråpslag.

Från fredag

Under måndagen går remisstiden ut för regeringens förslag om en tillfällig förordning med förbud mot servering av alkohol efter klockan 22 på restauranger, pubar och andra serveringsställen. Förslaget, som statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren lanserade förra veckan, är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till och med den sista februari.

När regeringen lade fram förslaget sade Lena Hallengren att alkohollagen ger regeringen rätt att införa ett alkoholförbud vid extraordinära förhållanden och om det finns synnerliga skäl för det.

Regeringen pekar på en formulering i förarbeten till en lag om handel med drycker, som regeringen hävdar lever vidare i dagens alkohollag.

Saknar motstycke

I formuleringen sägs det att ett förbud eller inskränkning kan införas "under krig, vid omedelbar krigsfara, då arbetslöshet eller nöd i större omfattning råder eller eljest när särskilda förhållanden föreligger".

Regeringen framhåller att den situation Sverige nu är i "saknar motstycke under de senaste decennierna".

– Regeringen kan inskränka försäljningen av alkohol under vissa omständigheter, men tittar man på förarbetena till alkohollagen så nämns inget om att man får använda den av smittskyddsskäl, som att begränsa epidemier eller pandemier, säger Stefan Lundin.

Om det nu ändå skulle slås fast att regeringen har det lagstöd som behövs går det att fråga sig om även kravet på synnerliga skäl är uppfyllt, hävdar han.

– Om man beaktar att det redan vidtas långtgående smittskyddsåtgärder på serveringsställen och att det dessutom är så att statistik tyder på att spridning av covid-19 är mycket ovanlig på serveringsställen så tycker inte vi att det finns synnerliga skäl, säger Lundin.

Inte före midnatt

Om förslaget ändå blir av så är det viktigt att tidpunkten för stängning flyttas till midnatt.

– Om ett förbud ska införas så bör det inte inträffa före klockan 24. Då skulle restaurangerna ha möjlighet att ändå genomföra kvällssittningar på ett säkert sätt, säger han.

Visita anser att ett särskilt riktat stöd är ett krav om förbudet genomförs.

– Det här är den allvarligaste restriktion som i så fall har genomförts. Det är det första som innebär ett direkt förbud för många verksamheter, hävdar Stefan Lundin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu