Skatteverkets drag – så smittsäkrar de deklarationen

Nu får över 4 miljoner svenskar besked om skatten

Återbäring eller kvarskatt? Inom kort får du veta.

Nu börjar deklarationerna att skickas ut, samtidigt som Skatteverket rustar för hur det ska gå till – på ett coronasäkert sätt.

Under onsdagen börjar deklarationen för skatteåret 2020 att skickas ut. Först ut att få besked är de som har skaffat en digital brevlåda senast den 25 februari.

I år är det första gången som fler får sin deklaration digitalt än på papper. De digitala brevlådorna har ökat med ungefär en halv miljon sedan förra året till 4,1 miljoner personer.

– Det är lite av en milstolpe att vi i år skickar ut fler digitala deklarationer än pappersdeklarationer, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Totalt, inklusive pappersvarianten, är det 8,1 miljoner deklarationer som skickas ut i år. Den som inte har digital brevlåda kan logga in och se sin deklaration från och med den 10 mars.

Hur mycket det rör sig om i kronor och ören är i skrivande stund inte klart. Men, säger deklarationsexperten Johan Schauman från Skatteverket:

– Vi förväntar oss att siffrorna ser ut ungefär som förra året, då var det ungefär 27 miljarder kronor som delades ut till 4,2 miljoner personer.

Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Inget särskilt coronaavdrag

En snackis inför årets deklaration har varit huruvida hemmajobbet kommer att vara avdragsgillt i någon mån eller inte.

Frågorna om coronaavdrag har strömmat in till Skatteverket sedan pandemins början. Kan man få avdrag för kontorsstolen, skrivbordet eller den extra frukten man har köpt? Tyvärr, den som hade hoppats på några extra slantar löper en risk att bli besviken.

– Eftersom inga nya regler har kommit så gäller samma som tidigare: avdragsmöjligheterna är väldigt, väldigt små, säger Johan Schauman.

Skatteverket jobbar för att undvika trängsel vid inlämning av deklarationen.
Skatteverket jobbar för att undvika trängsel vid inlämning av deklarationen.

En annan faktor som Skatteverket tar höjd för är trängsel kopplat till deklarationen.

Förra året var det 1,1 miljoner svenskar som deklarerade via papper. Av dem godkände ungefär hälften direkt utan att göra någon ändring. Till den gruppen, där äldre är överrepresenterade, är rådet från Schauman glasklart:

– Ring in och deklarera.

Vill undvika trängsel

Han utvecklar:

– Vi har stort fokus på att hjälpa de som hittills valt att deklarerar på papper, till att i stället ringa. Då behöver du ingen dator eller någon smartphone, bara en vanlig telefon. Det är det säkraste sättet att deklarera för den som tillhör en riskgrupp, eller för den som vill undvika att bidra till onödig trängsel.

Ett annat scenario är att människor, som tidigare år, trängs vid Skatteverkets lokaler när tolvslaget den 3 maj närmar sig. Något Skatteverket nu jobbar för att undvika.

– Om du ändå vill deklarera på papper, för att det känns enklast och tryggast, så behöver du inte ta dig till Skatteverket även om du är ute i sista sekunden. Det är okej att lämna din pappersdeklaration på en vanlig postlåda ända fram till sista deklarationsdagen utan att riskera en förseningsavgift.

Deklarationen är öppen mellan den 16 mars och 3 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu