Falska eurosedlar har ökat lavinartat i Sverige

Foto: Sveriges radio
Här jämförs en falsk 500 eurosedel (nederst) mot en äkta sedel.
MIN EKONOMI

Hälften av alla undersökta falska sedlar är eurosedlar, rapporterar Sveriges radio.
På bara två år har de falska eurosedlarna ökat med drygt 100 procent:
– De professionella förfalskningsligorna ägnar sig åt att förfalska sedlar i riktigt, riktigt stora volymer, säger Michael Johansson på Nationellt forensiskt centrum i Linköping till Sveriges radio.

Polismyndighetens Nationellt forensiskt centrum i Linköping utredde 660 falska eurosedlar bara under förra året, enligt Sveriges radio. Det är en ökning med 112 procent.

Värdet - en halv miljon kronor.

”Inte särskilt märkligt”

De falska eurosedlarna utgör ungefär hälften av alla falska sedlar som NFC får in från olika växlingskontor i landet. De har upptäckts först efter att de funnits ute i handeln.

– Det är en betydligt större del sedlar som vi får in här som tillhör Euron. Och det är egentligen inte särskilt märkligt då Euron är en väldigt, väldigt stor och global valuta, säger Michael Johansson, förste forensiker på dokumentanalys, Nationellt forensiskt centrum, NFC i Linköping, till Sveriges radio.

Ett sätt att stoppa handeln

NFC uppger för Sveriges radio att det är flera internationella aktiva förfalskningsligor som är aktiva och som ökat handeln med falska sedlar främst på nätet.

– Och det innebär att den valutan blir intressant för de professionella förfalskningsligorna som ägnar sig åt att förfalska sedlar i riktigt, riktigt stora volymer och över stora geografiska områden, säger Johansson.

Enligt Finanspolisen är det organiserad handel med taktiska drag:

– Om de kriminella stoppar ner pulver och droger i kuverten eller stoppar ned ett packe med falska sedlar som du har köpt, så är det är ”same-same” så att säga, säger Christian Söderström, kriminalinspektör till Sveriges radio.

Enda sättet att stoppa det här är att strypa euron som betalningsmedel i Sverige.

– Då finns det heller ingen anledning för en svensk kriminell person att beställa Euro till Sverige, säger Söderström.

Så avgör du om din eurosedel är äkta eller falsk:

Olika säkerhetsdetaljer har lagts in i alla eurosedlar för att skydda dem från förfalskning. Det är mycket enkelt att kontrollera en sedel i både första och andra serien med  känn, titta och luta-metoden:

Känn

 • Speciella tryckprocesser har använts för att ge sedlarna deras unika känsla.

 • Papper - Känn på sedeln. Den ska kännas sträv och fast.

 • Reliefeffekt - Dra fingret över sedelns framsida. Bläcket är tjockare på en del ställen.

Titta

 • Titta på sedeln mot ljuset. Vattenmärket, säkerhetstråden och genomsiktsbilden syns.

 • Vattenmärke - En svag bild och valören blir synlig. Men om man lägger sedeln på en mörk yta blir vattenmärket mörkare.

 • Säkerhetstråd - En mörk linje över sedeln, blir synlig. Man kan se ordet “EURO” och valören i små bokstäver på tråden.

 • Genomsiktsbild - Märkena i övre vänstra hörnet på framsidan och övre högra hörnet på baksidan bildar valören.

Luta

 • Luta på sedeln. På framsidan kan man se att bilden ändras i hologrammet. Den färgskiftande siffran syns på baksidan.

 • Hologram - När man lutar sedeln syns valören och ett fönster eller en port i hologrammet.

Andra egenskaper

 • Mikrotryck - På en del ställen på sedeln kan man se mycket små bokstäver. Detta mikrotryck syns som en tunn linje för blotta ögat, men kan läsas med förstoringsglas. Trots den lilla storleken är trycket skarpt, inte suddigt.

 • UV-egenskaper - Under UV-ljus lyser inte papperet. Fibrer i rött, blått och grönt som är inbakade i papperet syns, EU-flaggan ser grön ut och stjärnorna blir orange. ECB:s ordförandes namnteckning blir grön. De stora stjärnorna och de små cirklarna lyser. På baksidan blir kartan, bron och valören gula.

 • Infraröda egenskaper - Om man tittar på sedelns framsida under infrarött ljus syns bara en liten lodrät del av sedelns huvudmotiv på höger sida.

Tänk på det här:

 • Om en sedel inte följer säkerhetsdetaljerna så ska du inte ta emot den.

 • Om du tror att du har fått en falsk sedel kontakta polisen.

Källa: Nya-eurosedlar.eu

ARTIKELN HANDLAR OM