Bästa apparna för att få koll på din ekonomi

I dag finns det mängder med smarta appar i mobilen som gör sparandet både roligare och enklare.
I dag finns det mängder med smarta appar i mobilen som gör sparandet både roligare och enklare.

Är du en slösare som tycker att det är tråkigt eller svårt att spara pengar?
Här listar vi några smarta appar där du får koll på din ekonomi och kommer igång med sparandet.

Med hjälp av appar i mobilen kan du sköta din ekonomi när du är på språng.

Göra en budget, sätta igång ett sparande och få pushnotiser när det är dags att betala en räkning. Möjligheterna är många.

– Med det stora utbudet av riktigt bra mobilappar som finns i dag behöver det inte vara så krångligt eller tråkigt med privatekonomi. Att göra en budget i mobilen och sedan följa upp den regelbundet brukar öka motivationen till att ha koll på kostnaderna och undvika onödiga spontanköp, säger Fredrik Skärheden, kommunikationsdirektör på kredithanteringsföretaget Lindorff.

Nedan listar bolaget några av de mest användbara apparna för dina ekonomiska behov.

Apparna som hjälper dig med betalningen

  • Swish: Tiden med krångliga banköverföringar är förbi. Nu kan du betala din kompis för lunchen lika enkelt som att skicka ett sms. Appen laddar du ned via din internetbank.
  • BankID: Med ditt mobila BankID verifierar du att du är du när du använder olika tjänster på nätet. Du laddar ned den via din internetbank.
  • Bankappar: I din bankapp kan du göra allt som du brukar göra i din internetbank på datorn.

Få en överblick över din ekonomi

  • Tink: Det började som en app för att hjälpa dig att se vad du spenderat dina pengar på. Med hjälp av grafer och diagram kan du se hur mycket pengar som läggs på mat, boende och nöjen. Du kan också ställa in egna kategorier och appen lär sig själv var de olika utgifter hör hemma. Numera kan du också ansluta dina andra banker eller kreditkort till appen och sköta dina bankärenden här.
  • Spara Kvittot: Nu blir det enklare att hålla koll på dina kvitton. Fota ditt kvitto och ladda upp det i appen så sparas det här. Många affärer är också anslutna till tjänsten och säger du till i kassan hamnar kvittot automatiskt i appen. Här kan du också snabbt och enkelt söka bland dina kvitton.

Lär dina barn om ekonomi

  • Veckopengen: Får dina barn veckopeng kan du använda den här appen för att hjälpa dem att lära sig mer om pengar och ekonomi. Ni kan sätta upp sparmål tillsammans och se hur mycket som är kvar av veckopengen. Du kan lägga in uppgifter som behöver göras hemma och ge belöningar för dem. Det kanske till exempel är värt tio kronor att plocka ur diskmaskinen eller 25 kronor att klippa gräset.

Spara pengar – själv eller med andra

  • Dreams: Den här spar-appen hjälper dig att nå dina mål. En resa eller kanske en ny kamera, här får du tips om hur du kan spara till dina drömmar. Skippar du kaffet på stan kan du spara pengarna direkt. Du kan också sätta upp ett automatiskt vardagssparande eller spara tillsammans med kompisar mot gemensamma mål.

Appen håller koll på gemensamma utgifter

  • Cost split: Är du ute med kompisarna på stan en kväll eller är ni en grupp som är ute och reser? Då kan ni använda den här appen för att hålla koll på era gemensamma utgifter. Sätt upp en grupp och registrera utgifterna så ser ni vem som har betalat för vad och hur mycket alla är skyldiga.

Skicka pengar utomlands

  • TransferWise: Att skicka pengar till andra länder kan vara både dyrt och krångligt. Bankerna tar avgifter och valutakurserna kan höja kostnaden ännu mer. Med den här appen blir det billigare och går snabbare. Så fort du har styrkt din identitet genom att till exempel fota ditt pass kan du skicka pengar som en vanlig banköverföring. Pengarna finns på mottagarens bankkonto inom 24 timmar.
Publisert:

LÄS VIDARE