Bonus till varje pris

MIN EKONOMI

Så ska Ericssons chefer rädda extralönen - trots krisen

Efter Ericsssons brakförlust har anställda sparkats och aktiekursen rasat.

Toppcheferna förlorade också sin bonus.

Men nu ändrar Ericssons ledning bonusavtalet.

Syfte: att ge cheferna mer pengar.

- Det här företaget har tappat 95 procent av sitt börsvärde på två år. Att då över huvud taget tala om bonus till cheferna låter helt vansinnigt, säger Claes Hemberg på nätmäklaren Avanza.

Reglerna ändrades

För två år sedan fick Ericssons toppchefer en bonus baserad på resultatet. Men när Ericsson gjorde en brakförlust på närmare 30 miljarder, ändrades spelreglerna.

Cheferna skulle då ha bonus baserad på kassaflödet. Det vill säga om Ericsson drar in mer pengar än vad som går ut ur företaget utbetalas bonus.

1 000 bonuschefer

I en rasande fart sålde Ericsson sina fastigheter, datorer, lån och gjorde en rad andra kritiserade och kortsiktiga transaktioner för att öka kassaflödet. Allt för att öka inflödet av pengar. Totalt handlar det om ett lite över 1 000 chefer inom koncernen som omfattas av bonusavtalet.

Men i år blev cheferna utan bonus på grund av det miserabla halvåret.

Därför ändrar nu Ericssonledningen bonussystemet på nytt.

"Bara ändrat fokus"

Cheferna ska få bonus baserat på hur stor order-ingången och förmågan att få betalt är.

- Vi har bara ändrat fokus. Nu tycker vi att det viktigaste är att få fart på orderingången än kassaflödet, säger Mats Madsen, presschef på Ericsson.

Hur stor bonusen blir om målen uppfylls vill inte bolaget kommentera.

- Det är interna hemligheter, men det är inget konstigt med systemet. De chefer och nyckelpersoner som ingår har faktiskt avstått en del av sin grundlön för att vara med i bonussystemet, säger Mats Madsen.

"Förtroendet i fara"

På nätmäklaren Avanza är man kritisk till Ericssons bonussystem.

- Det här företaget har gjort de största förlusterna i svensk näringslivshistoria. Jag tror att förtroendet hos de små aktiespararna för företaget kan vara i fara när ett bolag i den här storleken agerar så här, säger Claes Hemberg.

Och läget är allvarligt.

Under första halvåret i år gjorde Ericsson en förlust efter finansnetto på 9,9 miljarder kronor. Omsättningen sjönk till 75 miljarder kronor, en minskning med närmare 30 procent jämfört med första halv-året i fjol.

Tappat 95 procent

Sedan toppnoteringen 2000 har Ericssonaktien tappat 95 procent av sitt värde och handlas i dag på börsen för mindre än tio kronor.

Samtidigt har Ericsson varslat och sagt upp tusentals anställda i Sverige.

Globalt har koncernen minskat antalet anställda från toppnoteringen på 107 000 stycken till 82 000 anställda.

Ericssonchefen Kurt Hellström har inte gått att nå för en kommentar. Han är på semester.

Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM