Konsumentverket varnar för barnvagn

1 av 2
MIN EKONOMI

Konsumentverket går nu ut och varnar för en barnvagn – som ofta säljs vidare på begagnadmarknaden.
Enligt myndigheten kan den vara farlig:
”Har amputerat fingrar.”

Myndigheten varnar för barnvagnsmärket Maclarens paraplysulky som tillverkades före november 2009. Har du en sådan barnvagn hemma uppmanar Konsumentverket dig att sluta använda den.

”Vagnar som har lång hållbarhet används ofta som resevagnar och är vanliga på begagnadmarknaden”, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

”Annonsera inte ut den här”

Enligt uppgift återkallade barnvagnstillverkaren modellen redan 2009 eftersom hopfällningsleden i chassit kan amputera barns fingrar i samband med upp- och hopfällning. Det har nämligen skett vid flera tillfällen i USA.

De företag som tillhandahöll vagnarna på den svenska marknaden har upphört. Därför tar nu Konsumentverket på sig rollen att varna potentiella kunder:

”Eftersom det inte finns något företag som kan vidta åtgärder varnar nu Konsumentverket för vagnarna, och uppmanar e-handelsplattformar samt andra aktörer att inte annonsera dem.”

Så vet du om du har den potentiellt farliga vagnen:

  1. Kontrollera hur leden ser ut.

  2. Om den är tillverkad innan 2009 ska den har ett lagningskit som täcker leden där vagnen fälls upp eller viks ihop. Senare modeller av Maclaren är modifierade och har inte längre den farliga leden.

Tre rubriker - 26 februari 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM