Kamin viktig för bostadsköpare

avAnders Munck

Så får du mer betalt för din bostad

1 av 3 | Foto: Philip Seaton/Erik Olsson Fastighetsförmedling
En sprakande braskamin är en viktig detalj för köpare som letar lägenhet.

En sprakande braskamin är en av de viktigaste detaljerna när vi tittar efter ny bostad.

Enligt en ny undersökning är brasan till och med viktigare än uteplatsen.

– En fungerande eldstad ökar bostadens värde med ungefär fem procent, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Öppen planlösning och högt i tak är något många drömmer om. Men braskamin eller öppen spis är ännu viktigare, visar en undersökning gjord av SSI, på uppdrag av Tulikivi, som frågat 1 000 svenskar om vad de värderar extra högt när de köper bostad.

Uteplats också viktigt

En fjärdedel av de tillfrågade tittar efter en eldstad när de letar boende.

– Eldstäder är uppskattat och någonting många vill betala lite extra för. Vi brukar räkna med att en fungerande eldstad ökar bostadens värde med ungefär fem procent, säger Erik Olsson.

Uteplats är en annan faktor som bostadsköparna prioriterar högt enligt undersökningen. Ungefär en av fem tittar efter uteplats när de letar nytt hem.

Planlösning nummer ett

Men viktigast av allt enligt Erik Olsson är planlösningen som helhet, ett alternativ som inte finns med i undersökningen.

– Det skiljer enormt mycket i värde på en bra planerad 3:a på 80 kvadrat som är yteffektiv och en 2:a som är lika stor. Egentligen är det inte antalet kvadratmeter man behöver utan en viss bostadsfunktion, säger Erik Olsson.

Även balkong har stor betydelse för priset. Normalt ökar värdet på bostaden med mellan 10-15 procent om det finns en balkong, enligt Erik Olsson:

– Är det en stor balkong som ligger högt upp i huset med fin utsikt och vänder sig mot sydväst gör den hela bostaden mycket mer attraktiv, säger han.

Mäklarens tips: Så får du mer betalt för lägenheten

1. Rensa (gäller både småsaker och möbler). Det kan komma många visningsbesökare.

2. Städa och putsa fönster.

3. Belysning (särskilt nu när det är mörkt ute). Inte bara en taklampa utan även i hörnen och sidorna av rummet. Uplights, downlights, spottar, bordslampor och värmeljus (dock ej doftljus).

4. Enhetligt. Tänk på att använda samma färger i alla rum.

Försök att hålla dig till max 3-4 färger. Ha gärna samma färg på soffan, på överkastet och handdukarna. Tänk på att även växter har färger.

5. Slipa golven och ta fram dem i de fall det ligger en plastmatta över.

6. Uppdatera detaljerna. Nytt duschdraperi och handdukar, kanske ett nytt badrumssåp eller spegel, knoppar på skåp och garderober, kanske en ny spis (titta på Blocket eller liknande!).

7. Lägg krut på balkong eller uteplats. Även på vintern. Dynor, plädar, växter, ljus och lyktor. Kanske en inbjudande dukning!

8. En välkomnande hall. Ta bort kläder och skor och installera bra belysning. Gärna ett ljus och lite snittblommor även här.

9. Ett rogivande sovrum utan för mycket böcker eller teknisk utrustning. Givetvis ett överkast och många kuddar på sängen.

10. Anlita en mäklare som är kunnig även på inredning. Var med på fotograferingen så att du kan vara med och sätta den sista touchen på lägenheten. Diskutera vilka bilder som väljs för att marknadsföra bostaden med mäklaren.

Källa: Erik Olsson Fastighetsförmedling

ARTIKELN HANDLAR OM