Läge att fynda när kronan rusar

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Vilken kronrusch!

Efter Riksbankens besked att reporäntan lämnas oförändrad stärktes kronan rejält.

Pundet är just nu billigare än vad det varit på 10 år.

Riksbanken meddelade i dag att man lämnar reporäntan oförändrad på 1 procent. Beskedet fick den svenska kronan att stärkas rejält.

Kursen mot euron hade vid lunchtid sjunkit med 9 öre till 8,47 kronor. Även dollarn blev billigare och kunde vid lunchtid handlas för 6,29 kronor – den starkaste nivån sedan augusti 2011, rapporterar Dagens Industri.

Läge att fynda

Men allra mest stärktes kronan mot pundet. Vid lunchtid kunde man handla ett pund för 9,77 kronor. Billigare än så har inte pundet varit sedan i slutet av 1992, enligt di.se.

Funderar du på att handla hem kläder eller prylar från Storbritannien är det alltså nu du ska slå till. Många brittiska sajter erbjuder dessutom fri frakt, vilket gör att du kan göra många fynd just nu.

"Inget mål för kronan"

Men, det finns en annan sida av myntet. Olle Holmgren, ekonom på SEB, ser en risk för att kronan på sikt ska bli så stark att det får effekter på den exportberoende svenska ekonomins tillväxt och inflation.

– Fortsätter trenden är det något som jag tror skulle kunna få Riksbanken att ändra sig, säger han till TT.

– Riksbanken har inget mål för kronan, men om effekten blir att inflationen blir för låg och tillväxten blir svagare är kronan en viktig faktor.

Här kan du kolla den exakta kronkursen just nu.

Läs mer: Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad.

Min Ekonomi

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN