Så enkelt prutar du ner boräntan

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Experter: Räntorna rusar upp – men du kan spara tusenlappar

Robert Slivo, 34, från Stockholm, lyckades få en rabatt på 0,68 procentenheter på sitt bolån. Det är mycket bra i jämförelse med andra kunder. ”Erbjud att flytta alla dina, inklusive familjens, bankaffärer till en bank”, säger han.
Robert Slivo, 34, från Stockholm, lyckades få en rabatt på 0,68 procentenheter på sitt bolån. Det är mycket bra i jämförelse med andra kunder. ”Erbjud att flytta alla dina, inklusive familjens, bankaffärer till en bank”, säger han.

Experterna varnar: snart rusar boräntorna i väg uppåt.

Men det finns sätt att pruta på räntan och spara tusenlappar.

Här är banken där du har största chans att ­lyckas.

fixade rabattRobert Slivo, 34, från Stockholm, lyckades få en rabatt på 0,68 procentenheter på sitt bolån. Det är mycket bra i jämförelse med andra kunder. ”Erbjud att flytta alla dina, inklusive familjens, bankaffärer till en bank”, säger han.

I dag meddelade Riksbanken att den lämnar reporäntan oförändrad på 1 procent. Enligt riksbankschefen Stefan Ingves kommer räntan fortsätta ligga på låga nivåer in under 2014.

Men även om ­räntan är relativt låg finns tecken på att boräntorna nu har nått botten och är på väg att rusa uppåt.

– Bankernas upplåningskostnader har redan börjat bli dyrare samtidigt som de fortfarande har höga krav på sig att ha mer pengar i kassavalven – vilket drabbar bolånekunderna. Om ett år kan boräntorna vara mycket högre än vad de är i dag, säger Aftonbladets privatekonomiska expert Annika Creutzer.

”Offensiv bank”

Men det finns sätt att ­redan nu försäkra sig mot höjningarna.

Färsk statistik från bankjämförelsesajten Combo­loan.se visar att det just nu är lättast att pruta ner sin ränta hos SEB – och svårast hos Handelsbanken.

– Det går lite i perioder, SEB har den senaste tiden varit offensiva och försökt värva över fler bolåne­kunder från de andra ­bankerna, säger ­Jonathan ­Sonning, projektledare på Comboloan.

Enligt ­Annika Creutzer bör en bra kund i alla fall kunna få 0,5 procent­enheters rabatt i dag.

”Lämna lite rörligt”

Eftersom räntorna väntas stiga kan det också vara en bra idé att binda en del av lånet just nu, tipsar Creutzer.

– Men bind inte lånet för längre tid än du ska bo kvar, och bind inte på olika bindningstider eftersom du då inte kan flytta alla dina lån vid samma tillfälle. Det är också bra om du lämnar en del av lånet rörligt.

Robert Slivo, 34, från Stockholm lyckades förra året få ner räntan med 0,68 procentenheter på sitt ­rörliga lån på drygt 600 000 kronor. Det motsvarar en rabatt på drygt 4 000 kronor om året.

– Jag flyttade alla mina och min frus bankaffärer till samma bank. Det är också bra att vara trevlig mot din bankman, då får du ett bra bemötande tillbaka och ni har större chans att komma överens.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN