Handelsbankens varning: Räkna med dubbelsmäll

Tror på fall på bostadsmarknaden

Orosmoln tornar upp sig i den svenska ekonomin.

Nu går Handelsbanken ut och varnar för en dubbelsmäll.

– Ännu snabbare räntehöjningar ökar risken för exempelvis ett ras i bostadspriserna och en allvarlig lågkonjunktur, säger bankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.

Inflationen är uppe på nivåer som inte har skådats sedan tidigt 90-tal. För att hämma den har Riksbanken öppnat verktygslådan och börjat höja den svenska styrräntan. Först med 0,25 punkter, men mer – mycket mer – är att vänta.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat har flera storbanker redan flaggat för att nästa höjning, nu i juni, kommer att bli den största på 22 år.

Nu sällar sig Handelsbanken till den skaran.

”Den fortsatt höga inflationen gör att Riksbanken väntas höja räntan med en halv procentenhet i juni”, skriver banken i sin nya prognos som publicerades på tisdagen.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Men att höja räntorna är en svår balansgång, enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

– Vi bedömer att ekonomier är mer räntekänsliga nu än tidigare och varken vi eller centralbankerna vet vid vilken nivå räntan biter för mycket och hur mycket som krävs för att få ner inflationstrycket, säger hon i en kommentar.

”Kommer kännas för hushåll och företag”

De varnar också för en dubbelsmäll. Hushållen drabbas av både högre priser och räntor när Riksbanken fokuserar på inflationsbekämpning, hävdar banken.

”I förlängningen väntar stigande arbetslöshet. Sverige har muskler att hantera en utveckling som drabbar hushållen men det är en svår balansgång. En alltför expansiv finanspolitik skulle elda på inflationen och motverka Riksbankens släckningsförsök”, står det att läsa i prognosen.

Handelsbanken räknar med oroliga tider för hushållen. Arkivbild.
Handelsbanken räknar med oroliga tider för hushållen. Arkivbild.

Handelsbanken tror att Riksbanken fortsätter med sina räntehöjningar upp till 1,75 procent, till dess att inflationen börjar falla tillbaka.

– Den snabba ränteuppgången kommer kännas för hushåll och företag och framåt 2023 räknar vi med att motvinden för BNP tilltar rejält, säger Christina Nyman.

Varnar för boprisfall

De stigande räntorna kommer att påverka bostadsmarknaden, fortsätter storbanken. Från och med andra halvåret i år får vi räkna med en prisnedgång på ungefär 10 procent under 2022 och 2023, säger prognosen.

”Efterfrågan undergrävs ytterligare när den svagare ekonomin bromsar jobbtillväxten och orsakar stigande arbetslöshet, vilket föder tillbaka in i svagare BNP-tillväxt. De svagare tillväxtutsikterna innebär en betydande nedrevidering jämfört med prognosen i mars”, skriver banken.

Banken räknar med att inflationen fortsatt kommer att vara hög och landa på omkring 6 procent under 2022. Där väntas den dock toppa för att sedan falla tillbaka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu