Byta jobb – det här måste du tänka på

Karriärcoachen ger sina bästa tips

Går du i tankarna om att byta jobb? Då är du inte ensam.

Inför hösten är det fler än vanligt som gör verklighet att sin dröm och byter bana eller börjar plugga.

Här är allt du behöver veta för att lyckas vid jobbytet.

Semestern är slut för många och kanske är du tillbaka på jobbet och känner att det inte är helt rätt längre. Då är du inte ensam.

Hösten är nämligen en tid då många funderar på att söka ett nytt jobb och kanske även gör verklighet av saken.

Och du kan lyckas med jobbytet om du vill. Men för att göra det finns det några viktiga saker som du först måste ta tag i. Det berättar karriärcoachen Charlotte Hågård, som i många år har guidat människor som tröttnat på sin karriär och vill göra något annat.

– Först och främst måste du ha fräsch och relevant kompetens för tjänsten du söker. Särskilt om det är ett yrke eller bransch du inte jobbat inom förut.

Många kräver en examen

Enligt henne ställer många arbetsgivare i dag högre krav än förut, vilket gör det svårare att få en tjänst. Helst ska du ha en examen. Och många behöver därför kompetensutveckla sig för att stå sig konkurrensmässigt.

Men hur ska jag då tänka och agera för att lyckas med jobbytet? Charlotte Hågårds råd är att alltid utgå från tre steg: inåt, utåt och framåt.

Karriärcoachen Charlotte Hågård ger dig sina bästa tips på hur du lyckas med jobbytet.
Karriärcoachen Charlotte Hågård ger dig sina bästa tips på hur du lyckas med jobbytet.

Gör en självinventering

Första steget, att lyssna inåt, innebär att du ska göra en självinventering. Lista vad du är intresserad av, dina drivkrafter, styrkor, egenskaper och färdigheter.

– Det krävs mycket mod för att göra ett karriärbyte, men att börja med att lyssna inåt kan stärka det modet, säger Charlotte Hågård.

Steg ett: Gör en lista av dina styrkor och egenskaper.
Steg ett: Gör en lista av dina styrkor och egenskaper.

Nästa steg handlar om att gå utanför dig själv. Skapa en bild av vad du vill göra – ditt idealjobb. När du gjort det är det dags att kartlägga marknaden och verklighetstesta om ditt drömjobb är möjligt.

– Ett smart tips är att intervjua folk som tagit samma steg som du vill ta. Fråga hur de fått jobbet och vad som krävs, säger hon.

Steg två: Skapa en bild av ditt idealjobb – kanske genom att intervjua någon som har just det jobbet.
Steg två: Skapa en bild av ditt idealjobb – kanske genom att intervjua någon som har just det jobbet.

”Tålamod är A och O”

När du gjort ditt undersökande arbete får du ställa dig själv fråga: Kan jag satsa på det här? Om svaret blir ja är det dags för sista steget.

Nu ska du tänka framåt. Går det att börja jobba direkt, eller måste du kanske plugga eller skaffa ett certifikat. Ta reda på hur du haffar drömjobbet.

– De flesta måste förstå att tålamod är A och O när man vill byta bana. Därför är den här steg för steg-planen viktig.

Steg tre: Tänk framåt – behöver du skaffa en särskild utbildning för jobbet, eller fortbilda dig på något annat sätt?
Steg tre: Tänk framåt – behöver du skaffa en särskild utbildning för jobbet, eller fortbilda dig på något annat sätt?

Kartlägg ditt privatliv

Du bör också ha en bild över hur du vill att livet ska se ut när du är färdigutbildad eller lyckats kamma hem det nya jobbet.

Enligt Jonas Mauritzson, rådgivare på Trygghetsrådet TRR, är det viktigt att se till så att du klarar av eventuell förändrad ekonomi, arbetstider och annat som kan påverka ditt privatliv.

– För en del innebär det att man går från kvalificerat arbete och hög lön till ett arbete som inte kräver lika mycket eller lägre inkomst. Det kan bli en stor omställning som du också bör vara medveten om, säger han.

Jonas Mauritzson, rådgivare på TRR, tycker du ska fundera ett varv innan du byter bana så att du är beredd på att ditt liv kan komma att förändras med det nya jobbet.
Jonas Mauritzson, rådgivare på TRR, tycker du ska fundera ett varv innan du byter bana så att du är beredd på att ditt liv kan komma att förändras med det nya jobbet.

När du väl har bestämt dig för vad du vill göra och skaffat dig den relevanta kunskapen som behövs är det dags att sälja in dig själv.

– Du behöver tänka igenom hur du ska presentera dig. Både i ditt cv, på Linkedin och i ditt personliga brev, säger Charlotte Hågård.

Unikt cv och personligt brev

Enligt henne är det viktigt att anpassa både cv och personligt brev vid varje jobbsök och inte ha ett standardiserat cv som du skickar till alla.

  • Lyfta fram dina meriter som passar för arbetsplatsen.
  • Tona ner sådant som inte är relevant för just jobbet du söker.
  • Bygg en story i personliga brevet som visar att du passar för den tjänsten du söker – så att du övertygar arbetsgivaren att just du är rätt person.

Så fixar du anställningsintervjun

När du väl blivit kallad på intervju är det viktigt att du förbereder dig, fortsätter Jonas Mauritzson.

Här är hans bästa tips på hur du lyckas under intervjun.

  • Du måste kunna svara på frågan ”varför söker du just det här jobbet”. Så läs på om arbetsplatsen så att du förstår vad företaget gör.
  • Nästa steg är att förklara varför du hör hemma där. Säg inte bara att det verkar kul, utan motivera mer hur din kompetens passar in där.
  • Ett tips är att fråga dina tidigare kollegor om vad du har för styrkor. Då kan det bli enklare för dig att förklara det för någon annan.
  • Bryt ner din kompetens och beskriv vad du kan. Erfarenheter kring hur länge du jobbat säger inget om hur bra du är – var så detaljerad som möjligt.

En annan viktig del under mötet är att fundera på vad du vill att de ska ha för känsla av dig när ni skiljs åt.

– Tänk ut om du kan göra något under intervju som framkallar känslor så att de kommer ihåg dig. Du kanske kan berätta någonting personligt om dig själv.

Vad ska man absolut inte göra?

– Prata inte illa om din tidigare arbetsgivare, säger Jonas Mauritzson.

Även frågor om lön och förmåner går bort i början av intervjun.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu