Rapport: Bank-id kräver statlig tillsyn

Av:  TT

Finansinspektionen ser ett behov av stärkt cybersäkerhet i Sverige, exempelvis när det gäller bank-id. Arkivbild.
Finansinspektionen ser ett behov av stärkt cybersäkerhet i Sverige, exempelvis när det gäller bank-id. Arkivbild.

Finansinspektionen föreslår att bank-id och andra privata e-legitimationer sätts under statlig tillsyn. Man vill också ge Försvarets radioanstalt (FRA) utökat mandat.

En sådan ”samhällsviktig tjänst” som e-legitimation måste skyddas bättre, skriver Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, på Dagens Nyheters debattsida.

”En cyberattack som slår ut bank-id kan få allvarliga konsekvenser för flera delar av det svenska samhället, inte bara betalningstjänster. Det motiverar att statens tillsyn av bank-id och andra liknande verksamheter kraftigt stärks”, skriver han.

Ett alternativ är att skapa en statlig e-legitimation.

”Sverige ligger långt fram när det gäller digitalisering, men nivån på cybersäkerheten är inte lika hög. Vårt land har en cybersäkerhetsskuld”, skriver Thedéen.

Finansinspektionens rapport till regeringen innehåller fler förslag ”för att stärka den digitala motståndskraften i den finansiella sektorn”, bland annat ett utökat mandat för Försvarets radioanstalt (FRA) att bistå privata företag med cyberskydd.

FRA får i dagsläget enbart stötta statliga myndigheter och statligt ägda bolag. Att även privata företag ska kunna få hjälp att skydda sig välkomnas av flera storbanker.

Både SEB och Handelsbanken har under våren, efter Rysslands storinvasion av Ukraina, upplevt ett ökat antal cyberattacker, skriver Dagens industri.

– Vi har – peppar, peppar – klarat oss, så vi har inte haft några störningar mig veterligen. Cyberskyddet har hållit, men det är i allra högsta grad en förhöjd risk även mot Sverige och Baltikum, säger SEB:s vd Johan Torgeby till tidningen.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln