Högsta inflationen på 40 år i USA

”Mycket högre än vi förväntat oss”

Inflationen i USA fortsätter att rusa.

I juni uppgick den till 9,1 procent – den högsta siffran på 40 år.

– Detta var inte bra, säger chefsekonomen Mattias Persson strax efter beskedet.

Den amerikanska inflationen uppgick till 9,1 procent i juni. Det är den högsta siffran sedan november 1981. Ekonomer hade räknat med en inflationstakt på 8,8 procent.

– Detta var inte bra och det var mycket starkare och högre inflation än vad vi har förväntat oss, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank till Aftonbladet.

Han tror att dagens besked kommer få stora konsekvenser när USA:s centralbank, Fed den 26 juli samlas till räntemöte.

– De kommer absolut höja med 0,75 procent i juli och det kommer att följas av fler möten. Det är också frågan om man behöver lägga om hela räntebanan. kommer man verkligen få ner inflationen så snabbt som man har trott, jag är tveksam med det här starka utfallet vi har fått i dag.

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.
Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Siffran kan jämföra med maj månad då inflationen låg på 8,6 procent. Den så kallade kärninflationen rensat för mat och energi landade på 5,9 procent, också det högre än väntat. Stockholmsbörsen faller på beskedet och är ned 1,6 procent efter att tidigare legat på minus 0,9 procent.

”Högt tryck – behöver komma till bukt med det”

Efter höjningen av den amerikanska styrräntan på 75 punkter ,eller 0,75 procentenheter, som gjordes i juni signalerade USA:s centralbankschef Jerome Powell att det kommer ytterligare höjningar i juli.

USA:s centralbankschef Jerome Powell.
USA:s centralbankschef Jerome Powell.

I samband med det sa Powell att han räknade med en höjning mellan 0,5 - 0,75 procent. Enligt Mattias Persson ger dagens besked inte mycket annat val än för Fed att fortsätta ta i ordentligt.

– Jag tror 75 punkter kommer att räcka men man kommer inte sluta där utan det kommer ännu fler räntehöjningar. På mötet efter kanske det kommer ytterligare 75 punkter. Det är ett väldigt högt inflationstryck och man behöver komma till bukt med det, säger Mattias Persson som inte helt stänger dörren för att Fed kan gå till nya räntehöjningsnivåer.

– Jag tror inte att man kommer att höja mer än 0,75 men vi får se vad reaktionerna blir. Marknadsreaktionerna av det här blir väldigt tydliga direkt, säger Mattias Persson.

Svenska inflationssiffror väntar

På torsdagsmorgonen presenteras de svenska inflationssiffrorna för juni. Mattias Persson menar att det är svårt att dra allt för stora paralleller mellan den amerikanska ekonomin och den svenska, men tror att vi ska förbereda oss på höga siffror.

– USA drivs mycket mer av en löneutveckling än vi ser i Sverige. Men jag tror om man tittar på vad som kommit från Norge och Danmark att vi kommer att se höga inflationssiffror även här. Vår förväntning ligger på 8,1 procent men det återstår att se om det räcker.

Sveriges Riksbank har nästa räntemöte för att besluta om eventuell höjning av styrräntan inplanerat i september. Enligt Mattias Persson finns det risk för att det kan bli aktuellt med ett extrainsatt möte innan det om det blir ett högt utfall även i Sverige.

– Det tycker jag vore det rimliga för att snabbt agera på de här alldeles för höga inflationstalen. Nu har vi sett det i USA i dag, risken är att vi även kommer se det i Sverige.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln