Nu ska chefers arbetsmiljö inspekteras

Av:  TT

Arbetsbelastning och arbetstider är två fokusområden när Arbetsmiljöverket nu ska inspektera chefernas arbetsmiljö. Arkivbild.
Arbetsbelastning och arbetstider är två fokusområden när Arbetsmiljöverket nu ska inspektera chefernas arbetsmiljö. Arkivbild.

Arbetsmiljöverket ska genomföra 900 inspektioner med fokus på chefers arbetsmiljö. Syftet med insatsen, där man bland annat kommer att titta närmare på arbetsbelastning och arbetstider, är att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Man kommer att lägga särskilt stor tonvikt på så kallade första linjens chefer, som arbetar operativt och är den närmaste chefen för en majoritet av medarbetarna.

Sex av tio chefer har svårt att koppla bort jobbet på fritiden och lika många uppger sig behöva vara tillgängliga per telefon efter arbetstid, enligt en undersökning som gjorts av myndigheten.

”Chefer glöms ofta bort i det systematiska arbetsmiljöarbetet, och om cheferna inte mår bra har de också sämre förutsättningar att leda sina medarbetare. Ett hållbart arbetsliv måste inkludera alla på arbetsmarknaden”, säger Malin Cato på Arbetsmiljöverket, som projektleder insatsen, i ett pressmeddelande.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu